Quantcast
Δέσμη μέτρων από το ΣΕΠΕ για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - enikonomia.gr
share

Δέσμη μέτρων από το ΣΕΠΕ για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

δημοσιεύτηκε:


Δέσμη μέτρων για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που κινείται στα επίπεδα του 20% και σαρώνει σε κλάδους όπως ο επισιτισμός, ο τουρισμός και τα «φασονάδικα», υποσκάπτοντας την ανάπτυξη και το ασφαλιστικό σύστημα.

Στον υπέρ πάντων αγώνα κατά της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας – που συνιστά και κορυφαίο δηλωμένο στόχο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας – το ΣΕΠΕ ρίχνεται ,σύμφωνα με το Έθνος με δυο κυρίαρχα όπλα. Το πρώτο είναι το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) που μπαίνει σε πλήρη λειτουργία από τον Ιανουάριο και θα δώσει τη δυνατότητα για στοχευμένους ελέγχους με προτεραιότητα σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως η εστίαση και οι εν γένει χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Ο νέος… ηλεκτρονικός υπερ – επιθεωρητής είναι διασυνδεδεμένος με τα πληροφοριακά συστήματα του ΙΚΑ (ΟΠΣ – ΙΚΑ), του υπουργείου Εργασίας (Εργάνη) και της Γενικής Γραμματείας Εσόδων ώστε το κράτος να έχει πλήρη εικόνα της παραβατικότητας και να κατευθύνει τους ελέγχους εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται. Το ΟΠΣ θα τροφοδοτείται με όλα τα στοιχεία των ελέγχων από τους επιθεωρητές και όσο διευρύνεται η βάση δεδομένων του, τόσο η «ανάλυση κινδύνου» θα είναι ακριβέστερη. Με τον τρόπο αυτό, οι επιτελείς του Σώματος θα μπορούν να εντοπίζουν με το πάτημα ενός κουμπιού τους υπότροπους εργοδότες, τους κλάδους με την μεγαλύτερη παραβατικότητα, αλλά και τους πιθανούς νέους παραβάτες. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση είναι δηλωμένη ως 24ωρης λειτουργίας αλλά φαίνεται να απασχολεί εργαζόμενους μόνο με 4ωρα, ο ηλεκτρονικός «Κλουζώ» θα χτυπά καμπανάκι για ελέγχους. Αν κάποιος πάλι προβαίνει συνέχεια σε αλλαγές στον πίνακα προσωπικού και τα ωράρια ή είναι συνήθης ύποπτος για φοροδιαφυγή (στη λογική πως η παραβατικότητα σε έναν τομέα συχνά επεκτείνεται και σε άλλους) πάλι θα ενεργοποιούνται οι ειδοποιήσεις για έλεγχο. Και αυτά είναι μόνο δυο παραδείγματα. Στόχος είναι να δοθεί βάρος στην πρόληψη ώστε όλοι να αντιληφθούν πως «παρακολουθούνται» στενά και δεν μπορούν εύκολα να ξεφύγουν. Στο ΣΕΠΕ μιλούν για ένα «καινούριο σύμπαν» και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στον πόλεμο κατά της «μαύρης» εργασίας. Όπως αναφέρει και η διαγνωστική έκθεση του ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) «η αύξηση των αντιλαμβανόμενων κινδύνων εντοπισμού έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση της συμμετοχής στην αδήλωτη εργασία απ’ ό,τι η αύξηση των αναμενόμενων ποινών».

Το δεύτερο υπερόπλο του Σώματος είναι η αναδιάρθρωση της αρχιτεκτονικής των προστίμων. Η λογική είναι τα νέα πρόστιμα (που έρχονται εντός των πρώτων μηνών του 2017 αν δώσουν το ΟΚ οι θεσμοί) να κλιμακώνονται αναλογικά με την σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη, ενσωματώνοντας κίνητρα για τον εργαζόμενο ώστε να φτάνει ευκολότερα στην καταγγελία. Ο παραβάτης εργοδότης θα πρέπει να διαλέγει : ή θα πληρώνει ολόκληρο το πρόστιμο ή θα μπαίνει σε «ρύθμιση» για να κερδίζει μια σημαντική έκπτωση. Η «ρύθμιση» αυτή θα προυποθέτει διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. ένα χρόνο). Αν δηλαδή ο εργοδότης είχε 20 εργαζόμενους και 2 ανασφάλιστους θα πρέπει για όσο διάστημα διαρκεί η «ρύθμιση» να έχει 22 εργαζόμενους. Θα προστατεύονται δηλαδή οι θέσεις εργασίας και ο ανασφάλιστος θα μπορεί να προσληφθεί κανονικά χωρίς όμως να απολυθεί κάποιος άλλος συνάδελφός του. Τα πρόστιμα θα αποκτήσουν επίσης αναλογικότητα, ώστε να κλιμακώνονται σε περιπτώσεις υποτροπής και σοβαρότητας της παράβασης (π.χ. πόσους αδήλωτους έχεις ως ποσοστό των εργαζομένων σου). Η ίδια λογική εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαικές χώρες. Στη Σλοβενία οι εργοδότες με αδήλωτους υποχρεούνται να συνάψουν σύμβαση αορίστου χρόνου με αυτούς. Η βεβαίωση απασχόλησης δίνεται εντός τριών ημερών από την έκθεση του επιθεωρητή. Στο Βέλγιο ο εργαζόμενος μπορεί να υποχρεώσει τον εργοδότη να συνάψει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου… Όσο για τους επικεφαλής του κουαρτέτου; Ακούνε, καθώς λέγεται, τις προτάσεις.

Οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ επεκτείνονται εντός του 2017 και στον αγροτικό χώρο, όπου «θερίζει» η ανασφάλιστη εργασία. Με καινούριες δομές το Σώμα θα ελέγξει καθολικά τις αγροτικές εργασίες συμπληρώνοντας τα κενά στη νομοθεσία και την τεχνογνωσία του. Ταυτόχρονα προωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά την δημιουργία πολλών help desk (τύπου ΚΕΠ) σε όλη την χώρα με εξειδικευμένο προσωπικό – νομικούς εργατολόγους – ώστε να εξελίξει και τον βραχίονα της συμβουλευτικής προς τον εργαζόμενο, ανασυστήνοντας ταυτόχρονα την διαλυμένη νομική του υπηρεσία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.