Τους λόγους για τους οποίους έγιναν βελτιώσεις ύστερα από 4 χρόνια στο σύστημα των τεκμηρίων των επιχειρήσεων εξήγησε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το βήμα της ΔΕΘ.
«Πρόκειται για μια προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα.Τι ήρθαν και είπαμε χθες; Εάν κάνει κάποιος χρήση των εργαλείων ως προς τη διαδικτυακή σύνδεση με τις φορολογικές αρχές και γνωρίζει πια η φορολογική αρχή την πραγματική του κατάσταση ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να τον επιβαρύνουμε με αχρείαστες προσαυξήσεις οι οποίες όντως ενέχουν ένα στοιχείο αυθαιρεσίας και μπορεί και αδικίας .Ερχόμαστε λοιπόν τις βασικές προσαυξήσεις που έχουν να κάνουν με τον τζίρο και με τον αριθμό των εργαζομένων, αφορούν δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μεγαλύτερες ατομικές επιχειρήσεις. Πάρτε για παράδειγμα μια καφετέρια με 5 εργαζόμενους. Χθες έδωσε πολλά παραδείγματα και το υπουργείο Οικονομικών .Να πούμε ότι αυτές τις προσαυξήσεις τις καταργούμε. Γιατί τώρα γνωρίζουμε πολύ καλύτερα ποια είναι η φορολογητέα ύλη αυτής της ατομικής επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία. Πριν 3 χρόνια δεν το γνωρίζαμε » είπε μεταξύ άλλων.
Για το κενό ΦΠΑ
Και αναφέρθηκε στο κενό ΦΠΑ. «Θέλω να τονίσω την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει στη φορολογική συμμόρφωση, η οποία είναι αποτέλεσμα, μιας συστηματικής εθνικής προσπάθειας να μειωθεί η φοροδιαφυγή στη χώρα μας. Το κενό ΦΠΑ μειώθηκε από το 25% στο 9% και αυτό είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση: κατάκτηση οικονομική…εισπράττουμε περισσότερα χρήματα και κατάκτηση κοινωνική διότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την φοροδιαφυγή .Σε μεγάλο βαθμό, όχι πλήρως αυτή έχει αντιμετωπιστεί .Και βέβαια να θυμίσω πως δεν σταματήσαμε και αυτή είναι η συνολική πολιτική μας .Όλα τα τελευταία χρόνια ήταν μια θετική πολιτική απέναντι στις επιχειρήσεις.
Εμείς ήμασταν αυτοί που μειώσαμε τον φόρο των επιχειρήσεων από το 29% στο 22% και αυτό αφορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις . Μειώσαμε τον φόρο στα μερίσματα στο 5%, καταργήσαμε την Εισφορά Αλληλεγγύης και τώρα καταργούμε και το τέλος επιτηδεύματος . Αυτός ήταν ο τελευταίος μνημονιακός φόρος .Ξεκινάμε με τις επιχειρήσεις εκτός της Αττικής και θα πάμε σε 2 χρόνια και σε επιχειρήσεις εντός Αττικής . Αλλα να πω και κάτι ακόμη; Δεν θεωρώ λογικό ένας ελεύθερος επαγγελματίας συστηματικά να δηλώνει εισόδημα πολύ χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό .Το λέω ευθέως, μπορεί να ενοχλεί κάποιους αυτό αλλά δεν είναι λογικό αυτό .Εάν μονίμως δηλώνεις 300 ευρώ τον χρόνο τον μήνα εισόδημα ως ελεύθερος επαγγελματίας, τότε αυτό δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια» τόνισε.
Και ξεκαθάρισε πως « το τεκμήριο είναι μαχητό και μπορεί ο οποιοσδήποτε να το αμφισβητήσει. Ξέρετε πόσοι το αμφισβήτησαν τελικά; Λιγότεροι από 400. Άρα θεωρώ ότι ήταν ένα μέτρο οριζόντιο αλλά δίκαιο. Και τώρα που είμαστε που είμαστε σε θέση να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές, τις κάνουμε. Και ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δικαιολογημένα θα ανακουφιστεί επειδή έχουμε πια καλύτερη εικόνα της φορολογητέας ύλης που παράγουν και δεν χρειαζόμαστε πια να πάμε σε αυθαίρετες προσαυξήσεις » τόνισε.
