Quantcast
ΔΕΘ: "Γράψε – σβήσε" έως την τελευταία στιγμή το «πακέτο» στήριξης —Τα μέτρα που παραμένουν στη λίστα - enikonomia.gr
share

ΔΕΘ: “Γράψε – σβήσε” έως την τελευταία στιγμή το «πακέτο» στήριξης —Τα μέτρα που παραμένουν στη λίστα

δημοσιεύτηκε:

«Γράψε – σβήσε» μέχρι και την τελευταία στιγμή στα μέτρα στήριξης που πρόκειται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ: Η λίστα αναμένεται να περάσει από το μικροσκόπιο των Ευρωπαίων προκειμένου να πάρει το τελικό «πράσινο φως», με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να έχει ήδη αναχωρήσει για την συνεδρίαση του Eurogroup που διεξάγεται σήμερα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει η σκέψη το Σάββατο το βράδυ ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει την εφαρμογή ενός μέρους των εξαγγελιών και τα υπόλοιπα μέτρα να ενεργοποιούνται ανάλογα με την δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Ήδη πάντως κάποια εξ’ αυτών που ήταν στην αρχική λίστα  μπαίνουν πια στην άκρη.

Υπό προϋποθέσεις το fuel pass 3

Για παράδειγμα, ένας νέος κύκλος «επιταγής καυσίμων», γνωστής και ως fuel pass, μοιάζει σχεδόν απίθανο να επαναληφθεί πόσο μάλλον όταν οι διεθνείς τιμές καυσίμων κατέγραψαν απότομη πτώση. Κάτι που δίνει την ελπίδα πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών στα πρατήρια καυσίμων. Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι η αμόλυβδη έχει υποχωρήσει κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο έπειτα από πολλούς μήνες.

Με αυτό ως δεδομένο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως αυτή την στιγμή δεν είναι απαραίτητη η υιοθέτηση του fuel pass 3, θεωρώντας πως τα χρήματα που θα διέθετε το Κράτος για αυτή την ενέργεια μπορούν να πάνε σε άλλη δράση, όπως για παράδειγμα στην «προστασία» των νοικοκυριών από την ακρίβεια στους λογαριασμούς ρεύματος.

Αυξημένο το επίδομα θέρμανσης

Αντίθετα, για το πετρέλαιο θέρμανσης η απόφαση είναι όχι μόνον να δοθεί αυξημένο, αλλά και να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων. Ενισχυμένη θα είναι και η στήριξη για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.  

Όπως όλα δείχνουν η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης και η αύξηση του κατά 20%, αλλά και η συνέχιση του μηχανισμού επιδότησης στα τιμολόγια της ενέργειας και των καυσίμων -με εκπτώσεις στα τιμολόγια του φυσικού αερίου  που θα ξεπερνούν το 15%- θα περιλαμβάνονται στην τελική λίστα.

Ποια μέτρα έχουν «κλειδώσει»

Ποια άλλα μέτρα όμως έχουν «κλειδώσει»;

  • Η «επιταγή ακρίβειας» συνολικού κόστους περίπου 300 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να δοθεί το φθινόπωρο. Στόχος και αυτής της κίνησης, όπως υποστηρίζουν όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θα είναι η στήριξη αποκλειστικά των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τις προηγούμενες «επιταγές», οπότε δικαιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες, δηλαδή πλέον και για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ενώ είχαν προηγηθεί ιδιωτικοί υπάλληλοι και επαγγελματίες.
  • Αύξηση στις συντάξεις, έπειτα από δώδεκα χρόνια, το ποσοστό της οποίας μπορεί να προσεγγίσει και το 7%.
  • Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, από τις αρχές του 2023 που αναμένεται να κινηθεί στο 6,5%. Στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί σε επίπεδα προ μνημονίων.
  • Αυξημένο επίδομα για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης τη σεζόν 2022-2023. Με βάση τις τελευταίες εισηγήσεις που έχει δεχθεί το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση, η αύξηση μπορεί να φτάσει έως και 20%. Στο τραπέζι και η διεύρυνση των δικαιούχων.
  • «Φθηνή» στέγη στους νέους, με επιδοτούμενα ή ακόμη και άτοκα δάνεια και επιδότηση ενοικίου.

Ποια μέτρα θα παραταθούν

Υπάρχουν ακόμη εκείνα τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε ισχύ έχουν όμως ορισμένη ημερομηνία λήξης η οποία πρόκειται να παραταθεί:

  • Διατήρηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, καφέ. Εδώ υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για «ψαλίδι» των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
  • Αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ 24% στην οικοδομή για δύο χρόνια.

«Ψαλίδι» στους φόρους

Στο τραπέζι είναι και το «ψαλίδι» σε φόρους:

  • Υπάρχουν σκέψεις μείωσης κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, αλλά είναι από τα μέτρα που θα κριθούν λίγο πριν από τη σύνταξη του νέου κρατικού προϋπολογισμού και ανάλογα με την πορεία των δημοσίων οικονομικών.
  • Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Υπενθυμίζεται πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.

Ποια μέτρα μένουν στον «πάγκο»

Στον «πάγκο» και επιδόματα, υπό την έννοια ότι θα ενεργοποιηθούν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Η μέχρι στιγμής αποκλιμάκωση των τιμών των υγρών καυσίμων βάζει σε δεύτερες σκέψεις το οικονομικό επιτελείο, που μελετά να δοθεί εάν παραστεί ανάγκη Fuel Pass 3, για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, αλλά «στοχευμένα» και μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά μέσω μιας νέας ψηφιακής κάρτας. Με προϋπόθεση εδώ να ξεπεράσει κατά πολύ και πάλι η μέση τιμή της αμόλυβδης τα 2 ευρώ.

Κάποια άλλα μέτρα τελούν υπό.. κατάρτιση:

  • Παροχή νέων κινήτρων για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της παροχής φθηνότερου πετρελαίου, αλλά και επιδοτήσεις για περίπου 700.000 νοικοκυριά που διαθέτουν φυσικό αέριο.

Φυσικά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος θα συνεχιστεί –εφόσον συνεχιστούν οι αναταράξεις στην αγορά- έως τα μέσα του 2023.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.