Quantcast
Ποια μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ - enikonomia.gr
share

Ποια μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

δημοσιεύτηκε:

Τα επόμενα βήματα στήριξης των πολιτών απέναντι στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης εξετάζει ήδη η κυβέρνηση. Στην ηγετική ομάδα είναι αποφασισμένοι να ρίξουν μεγάλο βάρος στην κοινωνική πολιτική, από παρεμβάσεις που μπορεί να αφορούν μια νέα επιταγή ακρίβειας, την αύξηση των συντάξεων και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2023 έως την ανανέωση του fuel pass ή ακόμα και καταβολή των αναδρομικών με μια 13η σύνταξη.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ

Στο οικονομικό επιτελείο γίνονται ήδη συζητήσεις, αλλά όλα θα κριθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει. Βέβαια, τα έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να φέρουν και πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογιστεί, δίνοντας επιπλέον χώρο, αλλά ο αστάθμητος παράγοντας στον μέχρι τώρα σχεδιασμό είναι η τιμή του φυσικού αερίου. Ετσι, εκτός από τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής για τουλάχιστον έναν χρόνο, οι σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρουν και τις τιμές, ρεύματος δείχνουν πως θα χρειαστούν και άλλοι πόροι για ενισχύσεις. Στο κυβερνητικό επιτελείο προχωρούν σε έναν σχεδιασμό που αφορά ουσιαστικά δύο περιόδους. Μία έως τα Χριστούγεννα και μία για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Οι τελικές αποφάσεις, βέβαια, θα οριστικοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο και τους πόρους που μπορεί να αξιοποιηθούν. Αλλωστε, εκείνη την περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη ΔΕΘ και αναμένεται να περιγράψει έως έναν μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό του, που θα φτάνει ουσιαστικά έως τις κάλπες του 2023. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τον σχεδιασμό της για αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και θα προχωρήσει και σε επιπλέον επιδοτήσεις κάθε μήνα, αν χρειαστεί λόγω της τιμής του φυσικού αερίου. Βέβαια, η Αθήνα θα αναμένει και τις πρωτοβουλίες της Ευρώπης, αφού, ειδικά εάν η Ρωσία περιορίσει την παροχή του φυσικού αερίου, οι παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι μονόδρομος.

Στη φαρέτρα των μέτρων στήριξης, μεταξύ άλλων, μπορεί να είναι ακόμα:

  • Μια νέα επιταγή ακρίβειας. Μάλιστα, αυτή τη φορά υπάρχει η σκέψη να μην είναι ενιαίο το ποσό για όλους, δηλαδή τα 200 ευρώ. Και αυτό όχι μόνο για να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, αλλά και για να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Δηλαδή να υπάρχουν ζώνες που θα ξεκινούν από τα 100-130 ευρώ και θα φτάνουν τα 200 με 230 ευρώ.
  • Κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης έχουν οι συνταξιούχοι. Ηδη υπάρχει συζήτηση για να δοθούν αναδρομικά είτε με εφάπαξ ποσό είτε με δόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορεί να προκριθεί μια έκτακτη 13η σύνταξη πριν από τα Χριστούγεννα, που ουσιαστικά θα αφορά τα αναδρομικά. Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται ήδη σενάρια για το ποιοι μπορεί να είναι οι δικαιούχοι, το αν τα αναδρομικά θα αφορούν και εκείνους τους συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει αγωγές, αλλά και για τα ποσά που θα μπορούσαν να διατεθούν.
  • Ενα νέο fuel pass. Το δεύτερο πακέτο ισχύει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε, αν επιλεγεί μια νέα παρέμβαση για τα καύσιμα κίνησης, το νέο fuel pass 3 θα μπορεί να φτάσει μέχρι τα Χριστούγεννα.
  • Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης ενόψει του χειμώνα. Πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι όχι μόνο να αυξηθούν τα κονδύλια για το επίδομα, αλλά και να είναι περισσότερα τα νοικοκυριά που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2023, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι συνταξιούχοι θα δουν αυξημένες και τις συντάξεις τους. Η αύξηση αυτή μπορεί να είναι και πάνω από 5%.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.