share

ΔΕΘ: Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

δημοσιεύτηκε:

Μέτρα για το σύνολο της κοινωνίας θα ανακοινώσει αύριο, Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) όπως γνωστοποίησε και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “στην ομιλία του Πρωθυπουργού οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο .Και φυσικά θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας .Στόχος είναι τα πλεονεκτήματα και το όφελος από μια Ελλάδα που αλλάζει και αναπτύσσεται με πρωτογενείς ρυθμούς να φτάσουν σε όλους με δικαιοσύνη και ταχύτητα “.
Για το επικείμενο κύμα αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων είπε “στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει στις ανησυχίες, τα προβλήματα αλλά και στις προσδοκίες της ζώσας κοινωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται άλλωστε και οι περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας έτσι μία πολιτική που αυξάνει και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ την ίδια ώρα δημιουργεί συνθήκες για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι οδηγούν και στη δημιουργία πολλών και καλών νέων θέσεων εργασίας, κυρίως για τους νέους.
Για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα
Μία ημέρα πριν τη μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το Μέγαρο Μαξίμου καθιστά επίσης σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο και το αποτύπωμα που θα έχουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό οι ανατιμήσεις και διαβεβαιώνει πως τα εισοδήματα θα στηριχθούν απέναντι στις αυξήσεις αυτές, ενώ παράλληλα θα ενταθούν οι πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της αγοράς ώστε να μην εργαλειοποιηθεί και μονιμοποιηθεί μία τάση που εκτιμάται ότι έχει προσωρινό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, θα ανακοινωθούν και τα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών απέναντι στις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι παρεμβάσεις


Όπως μετέδωσε πρόσφατα το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιλαμβάνεται η στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς επίσης και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες όμως κατηγορίες πολιτών που πληρούν κάποια ειδικά κριτήρια, όπως π.χ. οι πυρόπληκτοι. Θα δώσει έμφαση και στο γεγονός ΌΤΙ από το 2023 και μετά επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για την ελληνική οικονομία, έπειτα από μία 3ετία παρέκκλισης από αυτούς λόγω της πανδημίας. Οι κυριότερες εξ αυτών που περιλαμβάνονται και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ:
-Μείωση ή ακόμη και κατάργηση, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
-Περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.
-Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.
-Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
-Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.
-Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
-Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
-«Κούρεμα» στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
-Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

Επίσης σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ:
-Τη Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% (καφέ, μεταφορικά, τουρισμό, εισιτήρια θεάτρου)
-Την Παράταση του «ΓΕΦΥΡΑ Ι» για 3 μήνες.
-Τη διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου,
-Και οικονομική ενίσχυση για πυρόπληκτους

Δείτε παρακάτω το ΒΙΝΤΕΟ του MEGA


Οι καθαροί κανόνες και τα κίνητρα για τον εμβολιασμό παιδιών 12 έως 17 ετών
Όπως ανέφερε χθες σε άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης στην «Athens Voice» σχετικά με τον νέο νόμο για την επικουρική ασφάλιση «το νέο πλαίσιο έχει καθαρούς κανόνες και δεν κρύβει ότι φτιάχτηκε για τους νέους και το μέλλον τους».
Πληροφορίες της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” αναφέρουν ότι είναι πιθανό να επιλεγεί το βήμα της ΔΕΘ για να ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό -εφόσον ληφθεί τελικά μία τέτοια απόφαση- η χορήγηση κινήτρων για τον εμβολιασμό και των παιδιών 12 έως 17 ετών, τα οποία θα ανταποκρίνονται φυσικά σε ανάγκες που υπάρχουν σε αυτές τις ηλικίες. Όπως είπε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, ενδέχεται να υπάρξει κάτι αντίστοιχο του freedom pass και για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών για να εμβολιαστούν .”Αφήστε να δούμε, πώς θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες και θα επανέλθουμε “δήλωσε σχετικά.

Με πληροφορίες από τις εφημερίδες “Ελεύθερος Τύπος”, “ΚΟΝΤΡΑ” και ΑΠΕ-ΜΠΕ και MEGAshare
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.