Quantcast
Η ενίσχυση των ευάλωτων στο πακέτο της ΔΕΘ - enikonomia.gr
share

Η ενίσχυση των ευάλωτων στο πακέτο της ΔΕΘ

δημοσιεύτηκε:

Σε… έξυπνα μέτρα, που θα βοηθήσουν τις κοινωνικές ομάδες με τις μεγαλύτερες εισοδηματικές ανάγκες να ανταπεξέλθουν στις βαρύτατες υποχρεώσεις τους ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα, όπως προμηνύεται, επικεντρώνονται στην κυβέρνηση.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μέτρα που θα προσφέρουν ουσιαστική ενίσχυση σε εκείνους που χρήζουν βοηθείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ράλι της ακρίβειας, εντός όμως των αυστηρών δημοσιονομικών περιθωρίων που έχει ο κρατικός Προϋπολογισμός. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, ευάλωτες ομάδες και νέους, καθώς το χτύπημα της ακρίβειας είναι μεγαλύτερο για τις εν λόγω κατηγορίες, λόγω της εκτόξευσης των τιμών στα βασικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού και στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, της χονδρικής ρεύματος και των τροφίμων αναδιαμορφώνουν, πάντως, την οικονομική πολιτική, καθώς, εάν συνεχιστούν με τον ίδιο ή με ακόμα πιο έντονο ρυθμό, η κυβέρνηση θα κληθεί να δαπανήσει περισσότερα κεφάλαια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, εις βάρος άλλων δράσεων και μέτρων. Ήδη για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε ένα ενισχυμένο πακέτο, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, για ενεργειακές επιδοτήσεις.

Παρά το γεγονός ότι στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούσαν ότι το επόμενο τρίμηνο, έως το τέλος του έτους, ο κρατικός Προϋπολογισμός θα συνεισφέρει σε επιδοτήσεις λογαριασμών περίπου 800 εκατ. ευρώ, η ρευστότητα που επικρατεί στο ενεργειακό μέτωπο δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ασφαλείς προβλέψεις. Την περασμένη Πέμπτη, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν στα 318 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δείχνοντας ότι ίσως δεν είναι και πολύ μακριά ο χρόνος που θα επιβεβαιωθούν τα εφιαλτικά σενάρια περί εκτόξευσης των τιμών στα 400 ευρώ.

Εάν η ενεργειακή κρίση «ροκανίσει» ένα μεγάλο μέρος από τον σημαντικό δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί έως το τέλος του έτους, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, εύλογα προκύπτει το ερώτημα ποιες από τις σχεδιαζόμενες παροχές θα υλοποιηθούν. Στην περίπτωση, μάλιστα, που η κλιμάκωση των τιμών ξεφύγει, τότε δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και δημοσιονομικές εφεδρείες, έξτρα «πολεμοφόδια».

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.