Quantcast
Deutsche Bank: Νέα εποχή αβεβαιότητας για την Ευρώπη θα εγκαινιάσει η Ελλάδα το 2015 - enikonomia.gr
share

Deutsche Bank: Νέα εποχή αβεβαιότητας για την Ευρώπη θα εγκαινιάσει η Ελλάδα το 2015

δημοσιεύτηκε:

Η γερμανική τράπεζα στην 45σέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Focus Europe – Not Yet» επισημαίνει ότι το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο στην Ελλάδα αυξάνονται, με τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αλλαγή στη διακυβέρνησης της χώρας το 2015, είναι πιθανή.
Ακριβώς όπως η Ελλάδα αποτέλεσε την κόψη του ξυραφιού στην οικονομική κρίση της ζώνης του ευρώ το 2010, την επόμενη χρονιά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα φάση της έντασης, όπου η επικρατούσα πολιτική συναίνεση θα αμφισβητηθεί από μία κυβέρνηση που «γέννησε» η κρίση, τονίζει η Deutsche Bank, αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οι πηγές της αβεβαιότητας

Δύο είναι οι πηγές της αβεβαιότητας:

Η επερχόμενη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά την προεδρική εκλογή, αν δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές όπου θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης αποτελείται από δύο μέρη:

Το ένα μέρος αποτελεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ (έως το 2016) και το δεύτερο μέρος τη συμμετοχή των Ευρωπαίων, η οποία νομικά λήγει στα τέλη του 2015.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη του 2015, τα εναπομείναντα 1,8 δισ. από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια δεν θα εκταμιευθούν και η Ελλάδα θα μείνει ξεκρέμαστη, χωρίς συμφωνία για την επόμενη ημέρα του μνημονίου.

Αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει ερωτηματικά για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο ευρωσύστημα.

Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε μια «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο φέτος, με στόχο την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών από τις αγορές.

Ωστόσο, η αναταραχή στις αγορές οδήγησε τους Ευρωπαίους στη λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). 

Οι πολιτικοί κίνδυνοι

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι η ένταση της πολιτικής αβεβαιότητας, εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Deutsche Bank δεν αποκλείει επίσπευση της προεδρικής εκλογής στα τέλη Ιανουαρίου.
Το βασικό σενάριο των αναλυτών προβλέπει ότι η παρούσα βουλή δεν θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και το πολιτικό σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα ρευστό.

 

Η επόμενη ημέρα

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Οι εξελίξεις μετά τον Φεβρουάριο δεν θα εξαρτηθούν μόνο από την προεδρική εκλογή αλλά και από την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές.

Επί του παρόντος, η Deutsche Bank προβλέπει μια μερική συμφωνία η οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνει:

(i) κάποια υποχώρηση από την τρόικα όσον αφορά τον στόχο για το πρωτογενές ισοζύγιο του 2015 (ή καθυστέρηση στον προσδιορισμό των αναγκαίων μέτρων), σε αντάλλαγμα για την εφαρμογή ήπιων δημοσιονομικών μέτρων
(ii) μερική εκταμίευση των κεφαλαίων της Ε.Ε.
(iii)καθυστέρηση της έγκρισης της νέας συμφωνίας χρηματοδότησης (μετά τον Φεβρουάριο)

Σε περίπτωση μερικής συμφωνίας με τους δανειστές, η νέα κυβέρνηση, η οποία ενδεχομένως να σχηματιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση,
Σημείο πίεσης σύμφωνα τη Deutsche Bank, αποτελεί το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα και η ελληνική κυβέρνηση ξεμένει από πρωτογενές πλεόνασμα, σε αντίθεση με το 2010.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, βραχυπρόθεσμα, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, καθώς και η έκβαση της προεδρικής εκλογής παραμένει εξαιρετικά ρευστό.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η Deutsche Bank θεωρεί απίθανη μια συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου,.

Η τελευταία ημερομηνία ορόσημο είναι η Σύνοδος Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Αποτυχία συμφωνίας μέχρι τότε, θα σημάνει παράταση του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι πολιτικές εξελίξεις του Φεβρουαρίου αποτελούν την κύρια πηγή κινδύνου (event risk), απειλώντας την Ευρώπη με μια νέα περίοδο αβεβαιότητας το 2015.

 

Πηγή www.bankingnews.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.