Quantcast
Διακοπή στις Βρυξέλλες έφερε η εμπλοκή σε ασφαλιστικό, εργασιακά - enikonomia.gr
share

Διακοπή στις Βρυξέλλες έφερε η εμπλοκή σε ασφαλιστικό, εργασιακά

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Διάλειμμα μιας ημέρας στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, με στόχο να ξεπεραστεί η εμπλοκή που παρουσιάστηκε το Σάββατο το βράδυ σε ασφαλιστικό και εργασιακό, αποφάσισαν η ελληνική αποστολή και η Ομάδα των Βρυξελλών.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών θα συνεχιστούν αύριο, ώστε  οι διαπραγματευτές της κάθε πλευράς, να έχουν νέες εντολές από Αθήνα, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον.

Η εμπλοκή ήταν αποτέλεσμα της εμμονής του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Ρίσι Κογιάλ, να σταματήσει αμέσως κάθε νομοθετική πρωτοβουλία, να σταματήσουν ψηφισμένα και θεσμοθετημένα μέτρα. Αυτό σημαίνει, να μην προχωρήσουν ποτέ η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και η καταβολή της 13ης σύνταξης.

Παράλληλα απαίτησε, να ξεκινήσει η εξέταση περαιτέρω παρεμβάσεων (μείωση συντάξεων) για το ασφαλιστικό, η νομοθέτηση των συλλογικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, με γνώμονα την αύξηση της απασχόλησης και γενικότερα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η συζήτηση για τις δύο βασικές «κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης, που ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι, κατέληξε σε αδιέξοδο, σε συνδυασμό και με τις δυσμενείς προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης και την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα, που είχαν γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο.

Με άλλα λόγια, οι εκπρόσωποι των δανειστών, επέμειναν ότι η επιδείνωση των μακροοικονομικών δεικτών για την Ελλάδα, δεν μπορεί να αναστραφεί μόνο με κάποια εισπρακτικά μέτρα που παρουσίασε η αποστολή στις Βρυξέλλες, αλλά απαιτούν ριζικές παρεμβάσεις στα προβληματικά στοιχεία του προϋπολογισμού, όπως ο κοινωνικός προϋπολογισμός.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η εμμονή βασίζονταν στο ότι επείγει να αυξηθεί η απασχόληση και να υπάρχει περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Στην πρόταση της ελληνικής πλευράς, να προχωρήσει η διαπραγμάτευση σε τμηματικό επίπεδο με τα δύο θέματα (ασφαλιστικό και εργασιακά) να συζητηθούν αργότερα μέσα στον μήνα, η απάντηση ήταν αρνητική.

ΟΙ εκπρόσωποι των τριών θεσμών επέμειναν στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ρίγας, που μιλάει πλέον για συνολική συμφωνία.

Πλέον, το πεδίο των εξελίξεων θα περάσει στην Αθήνα, όπου η Κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει νέα όρια στην διαπραγμάτευση, ενόψει ενός νέου αδιεξόδου που διαφαίνεται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.