Quantcast
Διαστάσεις "επιδημίας" λαμβάνουν οι αποποιήσεις κληρονομιάς - Πόσο αυξήθηκαν από το 2013 έως το 2018 - enikonomia.gr
share

Διαστάσεις “επιδημίας” λαμβάνουν οι αποποιήσεις κληρονομιάς – Πόσο αυξήθηκαν από το 2013 έως το 2018

δημοσιεύτηκε:

Αυξημένες κατά 413% σε σχέση με το 2013 εκτιμάται ότι ήταν το 2018 οι αποποιήσεις κληρονομιάς, που έχουν φτάσει σε διαστάσεις “επιδημίας”, χωρίς μάλιστα να παρατηρείται τάση υποχώρησης του σχετικού φαινομένου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας για την αγορά ακινήτων που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) στην Αθήνα, το 2018 ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιάς άγγιξε τις 150.000, μέγεθος που είναι το υψηλότερο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 οι αποποιήσεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 30.000, έχοντας πενταπλασιαστεί έκτοτε, δείγμα της συνεχούς επιδείνωσης των οικονομικών των νοικοκυριών. Το 2017 το σχετικό μέγεθος εκτοξεύθηκε στις 130.000, από 54.422 το 2016, αλλά πέρυσι αποδείχθηκε ακόμη χειρότερο έτος, με τον σχετικό αριθμό να αυξάνεται εκ νέου. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το φαινόμενο έχει διττή εξήγηση.

Από τη μία πλευρά, αρκετοί κληρονόμοι αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς που προκύπτει και από την άλλη, προτιμάται η αποποίηση κληρονομιάς γιατί κρίνεται ότι το κόστος κατοχής του προς απόκτηση ακινήτου είναι είτε πολύ υψηλό για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο κληρονόμος, είτε δυσανάλογο προς το πιθανό όφελος από μια ενοικίαση ή πώληση.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι το 2018 προέκυψε εκ νέου αύξηση των αποποιήσεων, καταδεικνύει πιθανώς ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι περισσότερα από ό, τι εκτιμάται, με δεδομένο ότι πέρυσι η αγορά ακινήτων κατέγραψε το πρώτο πλήρες έτος ανάκαμψης από το 2008 και μετά.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.