Quantcast
Διασύνδεση POS-Ταμειακών: Έρχεται ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το «κλείδωμα» της παράτασης - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Διασύνδεση POS-Ταμειακών: Έρχεται ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το «κλείδωμα» της παράτασης – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Την Παρασκευή, 15 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η νέα ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ  για το «κλείδωμα» της παράτασης έως τις 30 Απριλίου αναφορικά με τη διασύνδεση POS-Ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.  Η πλατφόρμα αυτή θα λειτουργήσει με δήλωση του ραντεβού που έχουν κλείσει με τον τεχνικό για τον επόμενο μήνα οι παραπάνω προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και να μην πληρώσουν πρόστιμα.

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Ουσιαστικά η πλατφόρμα αυτή θα αφορά στις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν το Μάρτιο ραντεβού με τεχνικό αλλά θα κληθούν να δηλώσουν ότι το ραντεβού αυτό κλείστηκε για τον Απρίλιο. Με τον τρόπο αυτόν οι επιχειρήσεις αυτές θα κατοχυρώσουν την παράταση της προθεσμίας για τη  διασύνδεση των  ταμειακών μηχανών και POS μέχρι το τέλος Απριλίου και δεν θα πληρώσουν πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ. Το ίδιο χρονικό παράθυρο κερδίζουν και οι επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS της ΑΑΔΕ πως θα  αντικαταστήσουν την παλιά τους ταμειακή με σύστημα All in one (μια συσκευή η οποία λειτουργεί και ως ταμειακή και ως POS).

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Οι προθεσμίες και τα πρόστιμα

Μετά την παράταση για 1+1 μήνα που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομιών για τη διασύνδεση των συσκευών, οι νέες ημερομηνίες είναι οι  παρακάτω:

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να  επικοινωνήσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024 με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν την σχετική διαδικασία. Η προθεσμία όμως μπορεί να επεκταθεί και  μέχρι τις 30 Απριλίου 2024:

  • για τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Τα ραντεβού θα πρέπει να δηλωθούν στην ειδική πλατφόρμα .
  • για τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης.

Σημείωση: Εάν οι υπόχρεοι δεν διασυνδέσουν το POS με την ταμειακή μηχανή τους εντός των δεσμευτικών προθεσμιών, τότε θα αντιμετωπίσουν  πρόστιμο ύψους  10.000 ευρώ εάν η επιχείρηση είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή 20.000 ευρώ εάν είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος

Το πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές»

Σημειώνεται δε πως παρατείνεται μέχρι τις 19 Μαρτίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων  συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές» μέσω του οποίου καλύπτεται μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS καθώς και μια σειρά επιπλέον ψηφιακών αναγκών μιας επιχείρησης.

Η λήψη επιταγής (Voucher) χρηματοδότησης καλύπτει και όσους έχουν ήδη αγοράσει POS ή έχουν ήδη κάνει τη δαπάνη διασύνδεσης, με το κουπόνι να λειτουργεί ως πιστωτικό μελλοντικών χρεώσεων από τον πάροχο ή σε ορισμένες περιπτώσεις (ανάλογα με τον πάροχο) να οδηγεί σε ισόποση επιστροφή χρημάτων που έχουν ήδη καταβληθεί.

Κάθε επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας, μπορεί να λάβει επιχορήγηση για πάνω από μία κατηγορίες. Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Κατηγορία 1: Προμήθεια νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου EFT/POS.
  • Κατηγορία 3: Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης & λογισμικών τιμολόγησης.
  • Κατηγορία 4: Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS.
  • Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, εκτός των επιχειρήσεων εστίασης.
  • Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ (ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ) επιχειρήσεων εστίασης.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.