Quantcast
Δικαστική ασπίδα σε ανήμπορους δανειολήπτες - Κουρεύουν κόκκινα στεγαστικά - enikonomia.gr
share

Δικαστική ασπίδα σε ανήμπορους δανειολήπτες – Κουρεύουν κόκκινα στεγαστικά

δημοσιεύτηκε:

Την ώρα που κυβέρνηση και Θεσμοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ύψος των δανείων που μπορούν να “προστατευθούν” από τις νέες διατάξεις του νέου νόμου Κατσέλη, τα δικαστήρια χαράσσουν τον δικό τους δρόμο. Εάν και είναι πλέον πολύ αυστηρά στην κρίση τους για την ένταξη των νοικοκυριών στον επίμαχο νόμο, εντούτοις, όπου διαπιστώνεται πραγματική αδυναμία, η πρώτη κατοικία “οχυρώνεται” με δικαστική βούλα. Αυτό άλλωστε δείχνουν δύο αποφάσεις Ειρηνοδικείων.

Η πρώτη περίπτωση αφορά 75χρονη γυναίκα με έξι παιδιά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Η γυναίκα, συνταξιούχος των 435 ευρώ, προσέτρεξε στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος. Έχοντας στεγαστικό 152.000 ευρώ και κανένα περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή της, βρέθηκε σε απόλυτη αδυναμία αποπληρωμής, με το δικαστήριο όχι μόνο να κάνει δεκτή την αίτησή της και να διατάσσει μηδενικές καταβολές για πέντε χρόνια αλλά και να προβλέπει ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει μετά την πενταετία ώστε να επαναπροσδιορίσει νέα δικάσιμο, διαγράφοντας με αυτόν τον τρόπο οριστικά το χρέος.
Αποδείχθηκε η αδυναμία της αιτούσας η οποία οφείλεται σε παράγοντες που δεν μπορούσε να προβλέψει και να αποτρέψει και συγκεκριμένα στη σημαντική μείωση στο οικογενειακό της εισόδημα μετά το 2009, η οποία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την οικιακή της οικονομία.
Στη δεύτερη περίπτωση, Ειρηνοδικείο άναψε το “πράσινο φως” για την ένταξη στον νόμο δύο ιδιωτών με χαμηλά εισοδήματα (700 ευρώ μηνιαίοι μισθοί) και δάνειο πρώτης κατοικίας, διασώζοντας το σπίτι, με την προϋπόθεση της καταβολής από τον κάθε σύζυγο 100 ευρώ κάθε μήνα για τρία χρόνια. Το δικαστήριο έκρινε ότι πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την υπαγωγή της κατοικίας σε καθεστώς διάσωσης , αφού η αντικειμενική αξία της δεν υπερβαίνει το όριο προστασίας που θέτει ο νόμος, ενώ το ύψος του μηνιαίου διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος των αιτούντων δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσής τους προσαυξημένες κατά 70%.

Πηγή πληροφοριών: εφημερίδα Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.