Quantcast
Δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3: Ποιες αλλαγές έρχονται για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

Δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3: Ποιες αλλαγές έρχονται για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται «κλειδωμένοι» κωδικοί στο έντυπο του ΦΠΑ και στο Ε3  των φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Πρόκειται για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τις  οποίες αναμένεται να λάβουν από κοινού από το Φθινόπωρο έως και το τέλος του 2023 το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προκειμένου να κλείσουν τα παράθυρα της φοροδιαφυγής.  Aναλυτικά:

  • Σε πρώτη φάση εξετάζεται να κλειδώσουν τα έσοδα. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τα ποσά  στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ  “MyData” τα οποία είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ. Ενώ θα υπάρξει και ένας επιπλέον κωδικός ο οποίος θα είναι ανοιχτός για όσους έχουν έσοδα από ενδοκοινοτικές αγορές. Με αυτόν τον τρόπο θα κλειδώσουν οι κωδικοί του εντύπου Ε3.
  • Το δεύτερο στάδιο είναι να κλειδώσουν οι δαπάνες στη δήλωση ΦΠΑ και στο Ε3. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλες οι δαπάνες θα περνούν από τα ηλεκτρονικά βιβλία και θα καταχωρούνται αυτόματα και στη δήλωση ΦΠΑ και το Ε3.

Τα βασικά μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής  της περιόδου 2023-2024

Σύμφωνα με τις φοροελεγκτικές αρχές, τα βασικά μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής της περιόδου 2023-2024 είναι τα εξής:

  • Να αυτοματοποιηθούν και να ψηφιοποιηθούν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ με  την αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών.
  • Να εισαχθούν κυρώσεις κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.
  • Να υποχρεωθούν οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας να διαβιβάζουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ .
  • Μέσω χρεωστικών καρτών να γίνεται η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων.
  • Να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Τα οφέλη που θα έχουν οι επιχειρήσεις  από την ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι πως θα έχουν ταχύτερες επιστροφές φόρων, θα παραγράφονται οι φορολογικές υποθέσεις στα 3 χρόνια και  θα γίνονται υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Να επεκταθούν ταPOS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
  • Να τεθεί σε εφαρμογή το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Με τον τρόπο αυτό  θα ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά κ.λπ.) και οι ελεγκτικές αρχές θα είναι ενήμερες σε πραγματικό χρόνο για το τι διακινείται και που πάει.

Υπενθυμίζεται πως  η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ για τις δηλώσεις  Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που υποβάλλονται από 5 Δεκεμβρίου του 2022. Αυτό γίνεται  σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην πλατφόρμα  της ΑΑΔΕ “myDATA “. Επίσης επισημαίνεται πως όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας) ως προς τις εισροές ΦΠΑ.

Ωστόσο δεν  συμπεριλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ), για την οποία  δεν  δίνεται έκπτωση του ΦΠΑ , όπως για δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης.  Συνήθως όμως για τις δαπάνες αυτές δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και  δεν προσυμπληρώνονται.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.