Quantcast
Δήλωση - "βόμβα" Σταϊκούρα: Ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων - enikonomia.gr
share

Δήλωση – “βόμβα” Σταϊκούρα: Ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων

δημοσιεύτηκε:

Δήλωση – “βόμβα” του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για τα “κόκκινα” δάνεια.

«Ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων είναι ορατός. Γι’ αυτό και χρειάζεται να προκαταλαμβάνουμε τις εξελίξεις και να δημιουργούμε όσο γίνεται ένα δίχτυ προστασίας πάνω από τους πολίτες. Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να επαναξιολογήσει τα δάνεια τα οποία έχει δώσει κυρίως σε ευάλωτους πολίτες αλλά και σε όχι ευάλωτους που έχει αυξηθεί σημαντικά η δόση τους και είναι ευθύνη των τραπεζών» επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «το τραπεζικό σύστημα οφείλει να επαναξιολογήσει τα δάνεια που έχει δώσει κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δόσεις, ενώ υπάρχει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους δυσκολεύονται» και συμπλήρωσε ότι «πιέζουμε να γίνουν ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις, δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε. Όμως είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο σε σχέση με το παρελθόν».

Τι είπε για τις καταθέσεις των πολιτών

Επίσης μίλησε και για το θέμα των καταθέσεων των πολιτών μετά τη διάσωση της Credit Suisse. «Υπάρχει η εγγύηση των καταθέσεων αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα σήμερα που είναι πολύ πιο σταθερό από ότι ήταν πριν από 4 χρόνια για τέσσερις ουσιαστικούς λόγους:

  • Ο πρώτος είναι ότι στο ενεργητικό των τραπεζών τα κόκκινα δάνεια έχουν συρρικνωθεί από το 44% του συνόλου που ήταν το 2019 στο 8,9%.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σήμερα που μιλάμε οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι αυξημένες κατά 50 δισ. ευρώ την τελευταία 4ετία. Αυτό έγινε και μέσα στην πανδημία και συνεχίστηκε και μετά την πανδημία για μια σειρά από λόγους ( όπως μειώσεις φόρων, επιστρεπτέες προκαταβολές κλπ).
  • Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι στο 17,5%.
  • Οι τράπεζες έχουν ενισχυμένη κερδοφορία».

Όσον αφορά στο ύψος των καταθέσεων που δίνεται εγγύηση είπε πως αυτό είναι 100 χιλ. ευρώ, όπως ισχύει σήμερα. 

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες όπως και η ελληνική οικονομία σε οποιαδήποτε εξωγενή κρίση ενεργειακή, Covid οτιδήποτε γίνεται στο εξωτερικό. Αλλά έχουμε αποκτήσει πολύ μεγαλύτερα αντισώματα ως ελληνική οικονομία και ως τραπεζικό σύστημα σε σχέση με το παρελθόν. Προφανώς δεν είμαστε στο απυρόβλητο και θέλει προσοχή να βλέπουμε τι γίνεται στο εξωτερικό» είπε αναφερόμενός στο θέμα των ελληνικών τραπεζών.

«Αυτή η προσοχή σημαίνει ότι παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις και επιδιώκουμε τα βασικά μεγέθη και της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος να είναι σε αυτά ύψη που να αισθανόμαστε ασφάλεια για οποιαδήποτε αναταραχή γίνει παγκοσμίως » συμπλήρωσε.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ΣΚΑΙ:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.