Quantcast
Κεντρική Μακεδονία: Έρχονται έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια - Ποια αφορά - enikonomia.gr
share

Κεντρική Μακεδονία: Έρχονται έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια – Ποια αφορά

δημοσιεύτηκε:

Εντός του 2025 αναμένεται να ξεκινήσουν έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια της Κεντρικής Μακεδονίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί η ωρίμανση των σχετικών μελετών, στο πλαίσιο του έργου «Innofin Energy 4 Central Macedonia» και του ευρωπαϊκού προγράμματος ELENA (European Local ENergy Assistance).

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρι Μπίλλια, στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας, σε πανεπιστημιακά κτίρια, στο αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής και τα κτίρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στον οδοφωτισμό των πόλεων.

«Είχαμε υποβάλλει μια σχετική πρόταση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να ενταχθούμε στο συγκεκριμένο έργο που προσφέρει τη δυνατότητα της ωρίμανσης μελετών για τέτοια έργα και εγκρίθηκε το ποσό των 1.530.000 ευρώ. Το 90% είναι χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το 10% από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ ο στόχος είναι να “ωριμάσουν” έργα προϋπολογισμού τριάντα εκατομμυρίων ευρώ» τόνισε ο κ. Μπίλλιας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι είχε γίνει μια αντίστοιχη προσπάθεια πριν από 2,5 χρόνια ενώ η Περιφέρεια είχε προτείνει συγκεκριμένα έργα, ορισμένα από τα οποία εντάχθηκαν σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Τώρα θα ανατεθεί σε σύμβουλο η επικαιροποίηση μελετών και έργων ώστε να προταθούν νέα, σε αντικατάσταση των παλαιότερων και να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Σε αυτές θα βασιστεί η ανάλυση κόστους – οφέλους που σχετίζεται με την εξοικονόμηση ενέργειας που αναμένεται από τα έργα και την απόσβεση των πόρων που θα χρειαστούν για την κατασκευή τους» πρόσθεσε.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας γνωμοδότησε σήμερα θετικά για την κατάρτιση προγράμματος επενδυτικών δαπανών για την υλοποίηση υπηρεσιών ανάπτυξης έργων με τίτλο «Innofin Energy 4 Central Macedonia» στο πλαίσιο του ELENA. Όπως, άλλωστε, εκτιμά ο κ. Μπίλλιας, τα σχετικά έργα θα ξεκινήσουν εντός του 2025.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.