Quantcast
Δημόσιο: Έρχεται νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο - Πώς θα γίνουν οι αυξήσεις στους μισθούς - enikonomia.gr
share

Δημόσιο: Έρχεται νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο – Πώς θα γίνουν οι αυξήσεις στους μισθούς

δημοσιεύτηκε:

Νομοσχέδιο για το νέο, ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα αναμένεται να ψηφίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. εφόσον εκλεγεί. Το μισθολόγιο αυτό θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2024, αφού προηγουμένως προετοιμαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους .

Το νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει μεταξύ άλλων αυξήσεις άνω του 10% στους μισθούς των χαμηλόμισθων και 2% με 3% στους υψηλόμισθους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα. Αναμένεται επίσης να προβλέπει ενίσχυση των επιδομάτων ευθύνης αλλά θα περιλαμβάνει και αυξημένα επιδόματα για τα παιδιά. Δηλαδή έρχονται αυξήσεις 2 ταχυτήτων στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Η δέσμευση της ΝΔ

Υπενθυμίζεται  πως η ΝΔ έχει περιλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας  που κατέθεσε πρόσφατα στην Κομισιόν αυξήσεις καθαρού κόστους 500 εκατ. ευρώ. Η μεικτή αύξηση, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους των εργαζομένων, ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το μισθολόγιο έχει συνολικό ύψος 13 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων και άλλων παροχών, αλλά χωρίς οδοιπορικά, επιδόματα βαρέων και ανθυγιεινών κ.α.), η αύξηση που προκύπτει με τα 500 εκατ. ευρώ είναι κατά μέσον όρο 4%.

Δημόσιο: Τι σημαίνει το νέο ενιαίο μισθολόγιο στην πράξη για τους  εργαζόμενους

Οι μισθοί εργαζομένων του δημοσίου τομέα θα αυξηθούν με τη θέσπιση του νέου ενιαίου μισθολογίου. Υπενθυμίζεται πως ο εισαγωγικός μισθός δημοσίου υπαλλήλου χωρίς ιδιαίτερα προσόντα είναι κάτω από 780 ευρώ μεικτά, είναι δηλαδή χαμηλότερος από αυτόν στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης επισημαίνεται πως η Κομισιόν ενέκρινε πρόσφατα με έκθεση της θετικές αλλαγές που θα γίνουν στο δημόσιο, όπως για τα μπόνους, το  σύστημα αμοιβών και κινήτρων, αλλά επεσήμανε πως θα πρέπει να εξακολουθεί να υπάρχει ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα.

Ακόμη  θα πρέπει να εξακολουθεί να υπάρχει ο κανόνας μια αποχώρηση -μια πρόσληψη στο δημόσιο, προστίθεται στην έκθεση.

Για το σύστημα καθιέρωσης κινήτρων

Επίσης η Κομισιόν είχε επισημάνει πρόσφατα την ανάγκη να υπάρξει ένα σύστημα καθιέρωσης κινήτρων. Αυτό θα γίνεται με προκαθορισμένους στόχους, δηλαδή εάν θα τους πιάνουν οι υπάλληλοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν κίνητρα ή χορήγηση μπόνους τα οποία θα τα καθορίζει ο προϊστάμενος αλλά θα υπογράφει το σχετικό κονδύλι ο αρμόδιος υπουργός και θα το επιμερίζει.

Παράλληλα θα υπάρξουν και περίπου 250 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που θα επανεκπαιδευτούν . Σε αυτούς ενδέχεται να εφαρμοστεί  το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβών το οποίο θα  συνδεθεί  κυρίως με κάποιους στόχους όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου και η διαλειτουργικότητα.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.