share

Δημόσιο: Έρχεται “ριζικό λίφτινγκ” στον μηχανισμό προσλήψεων – Όλα όσα θα αλλάξουν

δημοσιεύτηκε:

Ριζικό λίφτινγκ έρχεται από το 2022 στον μηχανισμό προσλήψεων στο Δημόσιο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” , με στόχο την άμεση κάλυψη κενών σε φορείς του Δημοσίου όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη και την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται εδώ και μήνες πάνω στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούνται ετησίως, προκειμένου να έχουμε τον τελικό αριθμό προσλήψεων.
Κύκλοι κινητικότητας συνδεδεμένοι με τον προγραμματισμό προσλήψεων, πανελλαδικός διαγωνισμός ΑΣΕΠ, περιγράμματα θέσεων, ψηφιακά οργανογράμματα και έγκριση προσλήψεων από το υπουργικό συμβούλιο είναι πλέον η ραχοκοκαλιά του μηχανισμού στελέχωσης.
Ο προγραμματισμός των προσλήψεων θα γίνει με βάση την αναλογία “1 προς 1”, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση δημοσίου υπαλλήλου.

Τι αλλάζει από το 2022
Αρχής γενομένης από τη πρώτη μέρα του νέου έτους ξεκινά ο κύκλος κινητικότητας, όπου οι φορείς του Δημοσίου αναμένεται να υποβάλουν τα αιτήματά τους, προκειμένου να καλύψουν θέσεις και ανάγκες μέσω αποσπάσεων και μετατάξεων. Ο πρώτος κύκλος πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Τον ίδιο μήνα και αφού οι φορείς έχουν εικόνα των μετακινούμενων σε αυτούς υπαλλήλους δε, και μέχρι τον Σεπτέμβριο αρχίζει και ο προγραμματισμός των προσλήψεων, με τους φορείς να στέλνουν τα αιτήματά τους στο υπουργείο για τις προσλήψεις της επόμενης χρονιάς. Είναι ενδεικτικό ότι τα αιτήματα που έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή το υπουργείο για αιτηθείσες προσλήψεις του 2022 φτάνουν τις 23.000.
Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ πως η κυβέρνηση , έχοντας ως εργαλεία τα περιγράμματα θέσεων, τη σύνδεση των υπαλλήλων σε αυτά και τα ψηφιακά οργανογράμματα των φορέων γνωρίζει πλέον σε ποια υπηρεσία εργάζεται κάθε υπάλληλος και που υπάρχει πραγματικά ανάγκη για πρόσληψη.

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ
Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο πρόκειται να κλειδώσει τις προσλήψεις της επόμενης χρονιάς, υιοθετώντας το σχέδιο του ετήσιου προγραμματισμού. Μάλιστα, για τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει οριστεί και η πρώτη διενέργεια του γραπτού πανελλαδικού διαγωνισμού με το νέο ΑΣΕΠ.

Στο 2ο Thessaloniki Helexpo Forum, που διενεργήθηκε πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υπογράμμισε πως η θέσπιση του ετήσιου πανελλαδικού διαγωνισμού προσλήψεων που διενεργείται από το ΑΣΕΠ και από τον οποίο θα καλύπτονται οι θέσεις στο Δημόσιο πρόκειται να επιταχύνει τη σχετική διαδικασία. Τόνισε, δε, ότι με το χρονοδιάγραμμα των κύκλων κινητικότητας γίνεται εφικτός ο εντοπισμός των κενών θέσεων και η κάλυψή τους, προκειμένου να αξιοποιείται το υπάρχον προσωπικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας των προσλήψεων ολοκληρώνεται με την έναρξη του δεύτερου κύκλου κινητικότητας που θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Συμβασιούχοι

Ο ετήσιος προγραμματισμός θα αφορά και στις προσλήψεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Πιο συγκεκριμένα ορίζεται ειδικά για το 2022 μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων συμβασιούχων που υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος κατά 10% συγκριτικά με τον αριθμό εγκρίσεων του 2020. Το μοντέλο των μονίμων προσλήψεων θα ακολουθηθεί και στις προσλήψεις συμβασιούχων που πλέον θα γίνονται κεντρικά και δεν θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε φορέα του Δημοσίου να ζητεί αποσπασματικά
προσλήψεις.

Ο μηχανισμός των προσλήψεων έχει εμπλουτιστεί και με την κατάργηση σημαντικού αριθμού παρεκκλίσεων από την κινητικότητα, η οποία συμπεριλήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε πρόσφατα. Με τον δραστικό αυτόν περιορισμό των περιπτώσεων των δημοσίων υπαλλήλων που εξαιρούνται από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, επιχειρείται να μπει ένα τέλος στο παράδοξο κάποιοι φορείς του Δημοσίου να είναι υπερστελεχωμένοι και άλλοι υποστελεχωμένοι.Μάλιστα, με διάταξη που συμπεριελήφθη στο ίδιο νομοσχέδιο, δίνεται πλέον η δυνατότητα σε αποσπασμένους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν αποσπαστεί με διάταξη που έπαψε να υφίσταται εξαιτίας της κατάργησης των παρεκκλίσεων, να επιλέξουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τη μεταφορά της οργανικής τους θέσης στην υπηρεσία όπου απασχολούνται ως αποσπασμένοι ή την επιστροφή τους στην οργανική τους μονάδα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.