Quantcast
Δημόσιο: Έρχονται 16.000 νέες προσλήψεις - Οι "κερδισμένοι" - enikonomia.gr
share

Δημόσιο: Έρχονται 16.000 νέες προσλήψεις – Οι “κερδισμένοι”

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται 16.000 νέες προσλήψεις στο δημόσιο το 2023.  Όπως προκύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό  2023 που κατατέθηκε στη Βουλή, συνολικά 16.000 θα είναι νέοι διορισμοί και οι προσλήψεις που θα γίνουν το 2023 από 16.748  που θα έγιναν φέτος, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, στις προσλήψεις περιλαμβάνονται οι εκτιμώμενες προς υλοποίηση, με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων το 2023, καθώς και προσλήψεις (εντός του κανόνα 1:1) που δεν υλοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη.

Ποιες ειδικότητες αφορά

Από το σύνολο των εγκεκριμένων προσλήψεων τακτικού προσωπικού το μεγαλύτερο μέρος κατανέμεται στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενισχύοντας τους συγκεκριμένους τομείς. Για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της προβλεπόμενης δαπάνης από τους νέους διορισμούς και προσλήψεις για το έτος 2023, έχουν ενσωματωθεί πιστώσεις ύψους 122 εκατ. ευρώ στις «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αποχωρήσεις

Οι αποχωρήσεις  τακτικών υπαλλήλων, λόγω συνταξιοδότησης, η μισθοδοσία των οποίων βαρύνει απευθείας τον τακτικό προϋπολογισμό, παρουσιάζονται αυξημένες τα τελευταία χρόνια.

Το 2021, βάσει απολογιστικών στοιχείων, αποχώρησαν συνολικά 17.741 τακτικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων το 47% από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το 24% από το υπουργείο Υγείας και το 15% συνολικά από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία αποχωρήσεων έτους 2022 και λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ), τα τέσσερα προαναφερθέντα υπουργεία εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό (82%) επί των συνολικών αποχωρήσεων υπαλλήλων που μισθοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και το 2023.

Πότε θα εκδοθεί στο ΦΕΚ η νέα πρόσκληση – προκήρυξη (2Γ/2022)

Μέχρι αύριο αναμένεται να εκδοθεί ολόκληρο το ΦΕΚ για την προκήρυξη (2Γ/2022). Μόλις βγει το σχετικό ΦΕΚ,  θα δοθούν και οι λεπτομέρειες για την διενέργεια του πρώτου πανελλαδικού γραπτού  διαγωνισμού μέσω  ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Σε αυτόν θα μπορούν να λάβουν μέρος πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ  αλλά και απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.