Quantcast
Δημόσιο: Αυτές είναι οι άδειες που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι - enikonomia.gr
share

Δημόσιο: Αυτές είναι οι άδειες που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι

δημοσιεύτηκε:

Οι άδειες που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δημοτικοί υπάλληλοι περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ .

Μερικές από αυτές είναι:

  • η άδεια γάμου που διαρκεί 5 ημέρες.
  • η άδεια θανάτου συζύγου ή και συγγενούς έως και β’ βαθμού, η διάρκεια της οποίας είναι 3 ημέρες.
  • η άδεια θανάτου τέκνου που διαρκεί 20 ημέρες.
  • η άδεια για 1 έως 3 ημέρες για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ή για τη συμμετοχή σε δίκη ενώπιων οποιουδήποτε δικαστηρίου και γέννησης τέκνου.
  • Η  άδεια για τον πατέρα είναι 14 ημέρες  με αποδοχές, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου
  • Ειδική άδεια και αντιμισθία προέδρων δημοτικών  συμβουλίων.
  • Νέα ειδική άδεια για τους δημόσιους και τους δημοτικούς υπαλλήλους εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Το ΦΕΚ

Αναλυτικά:

Στο νομοσχέδιο με τον τίτλο« Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις »  που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ επισημαίνονται τα εξής:

Άρθρο 30:Άδεια γονέων δημοσίων υπαλλήλων λόγω θανάτου τέκνου τους – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 50 Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.

Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 50 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26) προστίθεται δεύτερο εδάφιο σχετικά με τη χορήγηση άδειας σε γονείς δημοσίους υπαλλήλους λόγω θανάτου τέκνου τους και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα άδειας απουσίας με αποδοχές 5 εργάσιμων ημερών σε περίπτωση γάμου και 3 εργάσιμων ημερών σε περίπτωση θανάτου συζύγου τους ή και συγγενούς έως και β’ βαθμού. Ειδικότερα, οι γονείς υπάλληλοι δικαιούνται αυτοτελώς συνεχόμενη άδεια 20 ημερών με αποδοχές από την ημέρα θανάτου του τέκνου τους.

Επίσης, δικαιούνται, κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης, ειδική άδεια με αποδοχές διάρκειας 1 έως 3 ημερών, κατά περίπτωση, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ή για τη συμμετοχή σε δίκη ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου.

Στον πατέρα υπάλληλο χορηγείται υποχρεωτικά άδεια  14 εργάσιμων ημερών, με αποδοχές, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου.

Η άδεια αυτή δύναται να χορηγείται είτε:

α) δύο  ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε οι υπόλοιπες 12  χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης είτε

β) μετά την ημερομηνία γέννησης, συνολικά ή τμηματικά, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.

Για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, ο υπάλληλος γνωστοποιεί αρμοδίως την πιθανολογούμενη ημέρα τοκετού, προκειμένου η υπηρεσία να λάβει εγκαίρως γνώση. Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως 8 ετών, η άδεια των προηγούμενων εδαφίων χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.»

Άρθρο 80: Ειδική άδεια δημόσιων και δημοτικών υπαλλήλων εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών – Τροποποίηση άρθρου 50 Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.(ν. 3528/2007) και άρθρου 57 Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007)

1.Στο άρθρο 50 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26), προστίθεται παρ. 11, ως εξής:

«11. Σε περίπτωση ανυπαίτιας αδυναμίας προσέλευσης στην εργασία για λόγους που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εφόσον έχει εκδοθεί αρμοδίως σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων, δύναται να χορηγείται στους υπαλλήλους ειδική άδεια έως 2 εργασίμων ημερών ανά ημερολογιακό έτος.»

2.Στο άρθρο 57 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α’ 143), προστίθεται παρ. 11, ως εξής:

«11. Σε περίπτωση ανυπαίτιας αδυναμίας προσέλευσης στην εργασία για λόγους που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εφόσον έχει εκδοθεί αρμοδίως σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων, δύναται να χορηγείται στους υπαλλήλους ειδική άδεια έως 2 εργασίμων ημερών ανά ημερολογιακό έτος.»

3.Η ισχύς των παρ. 1 και 2 αρχίζει από την 1η.1.2023.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.