Quantcast
Δημόσιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στο μπόνους- Όλα όσα είπε η Kεραμέως - enikonomia.gr
share

Δημόσιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στο μπόνους- Όλα όσα είπε η Kεραμέως

δημοσιεύτηκε:

Εξελίξεις για τη χορήγηση του μπόνους παραγωγικότητας στους υπάλληλους  του Δημοσίου. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ  η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δεν αποκλείεται το μπόνους παραγωγικότητας να φτάσει και τα 2.000 ευρώ, αλλά και να επεκταθεί ευρύτερα σε όλο τον δημόσιο τομέα.

«Ο στόχος μας είναι το μπόνους αυτό της παραγωγικότητας να επεκταθεί σε όλο το δημόσιο. Να επεκταθεί το μπόνους συνολικά για να υπάρχει και ένα ακόμη υγιές κίνητρο προκειμένου να βελτιώσουμε την απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων. Η προσπάθεια που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να επεκταθεί το μπόνους συνολικά οριζοντίως στο δημόσιο», σημείωσε και ανέφερε ένα παράδειγμα για τον τρόπο που θα χορηγηθεί το μπόνους: Εάν ο υπάλληλος στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βγάλει αντί για 100 συντάξεις το μήνα 200 τον μήνα, τότε θα έχει μπόνους . «Υπάρχουν στόχοι. Γίνεται στοχοθεσία και η αξιολόγηση γίνεται με βάση του κατά πόσο έχεις επιτύχει τους στόχους σου», είπε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε πως «η  αξιολόγηση και η επίτευξη των στόχων είναι παράλληλα συστήματα».

Τα ποσά του μπόνους παραγωγικότητας στο δημόσιο

Επίσης μίλησε και για τα ποσά του μπόνους παραγωγικότητας στο δημόσιο. «Το ποσό του μπόνους ποικίλει. Αυτό μπορεί να ξεπεράσει και έναν μισθό. Ποικίλει μπορεί να ξεπεράσει και έναν μισθό. Είναι σημαντικό αυτό. Το μπόνους δίνεται αναλόγως την επίδοση, τα διαθέσιμα κονδύλια για αυτό …είναι πολλές οι παράμετροι. Βάζει σε εφαρμογή αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε για υγιή κίνητρα. Υγιή κίνητρα στο δημόσιο….πώς θα βελτιώσουμε την απόδοση στο δημόσιο »

Σημείωσε δε πως φέτος είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται το μπόνους.  «Είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του μπόνους παραγωγικότητας -το οποίο δουλεύουμε μαζί με την υφυπουργό Βίκη Χαραμπολογιάννη. Δηλαδή όσο πιο αποδοτικός είναι ένας δημόσιος υπάλληλος τόσα περισσότερα χρήματα παίρνει. Αυτό θα το κρίνει ο προϊστάμενος του.

Για παράδειγμα το μέτρο αυτό αφορά τους δημόσιους υπάλληλους που εργάζονται για την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης -αυτοί είναι σε όλα τα υπουργεία .Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν για το πώς θα απορροφήσουν τα πολύτιμα αυτά χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και πώς θα υλοποιήσουν αυτά τα έργα. Όσο πιο αποτελεσματικοί είναι στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης τόσο περισσότερα χρήματα μπορούν να πάρουν».

Σε ποιους εφαρμόζεται σήμερα το μπόνους

Υπενθύμισε μεταξύ άλλων πως προς το παρόν το μπόνους παραγωγικότητας αφορά σε  3 κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου:

  • «Πρώτον: Αυτούς που εργάζονται για την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης .
  •  Δεύτερον: Αυτούς που εργάζονται για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.
  • Τρίτον: Αυτούς που εργάζονται για την υλοποίηση των ετήσιων δράσεων των υπουργείων»

«Και ο προϊστάμενος  κάνει μια κρίση τεκμηριωμένη για το μπόνους. Ο προϊστάμενος κάνει μια κρίση για το ποιοι έχουν συνεισφέρει στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου και έτσι γίνεται η εισήγηση. Υπάρχουν τμήματα τα οποία έχουν πάρει μπόνους,  άλλα που δεν έχουν πάρει, γιατί ενδεχομένως  είχαν μια μειωμένη απόδοση σε σχέση με τους άλλους.  Άρα εκεί δημιουργείται ένα υγιές κίνητρο για να προσπαθούν περισσότερο», σημείωσε  και είπε μεταξύ άλλων πως «στο νέο σύστημα αξιολόγησης του Δημοσίου όλοι οι προϊστάμενοι θέτουν συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους για τη χρονιά,  σε οποιονδήποτε τομέα. Και ανάλογα με το κατά πόσο έχουν επιτευχθεί αυτοί οι στόχοι ή όχι, εκεί ανοίγεται και η δυνατότητα για το οικονομικό μπόνους. Άρα πάμε και εισάγουμε, υγιή κίνητρα. Εμείς θέλουμε ένα καλύτερο δημόσιο. Υπάρχουν ειδικά κριτήρια, υπάρχουν σαφώς προσδιοριζόμενοι στόχοι για τη χρονιά και βάση αυτών γίνεται η αξιολόγηση».

.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.