Quantcast
Δημόσιο: Πότε θα ψηφιστεί το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων - Οι αυξήσεις στις αποδοχές - enikonomia.gr
share

Δημόσιο: Πότε θα ψηφιστεί το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων – Οι αυξήσεις στις αποδοχές

δημοσιεύτηκε:

Τον Μάρτιο του 2023 αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το τελικό σχέδιο για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα της χώρας  και μετά να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Παράλληλα επισημαίνεται πως το σχέδιο αυτό θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Βουλή

Μάλιστα ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στην εφημερίδα “Καθημερινή” πως το κονδύλι για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων έχει υπολογιστεί στα 500 εκατ. ευρώ και πως το σχετικό ποσό έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο του 2024 και έχει ήδη εγκριθεί από τους θεσμούς.

Επίσης η ίδια πηγή επισημαίνει πως το κονδύλι των 500 εκατ. ευρώ επαναλαμβάνεται και στα επόμενα έτη και τονίζει πως με την αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν οι αποδοχές των χαμηλόμισθων, ενώ ταυτόχρονα θα συμπεριληφθούν πρόσθετες αμοιβές για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Δημόσιο: Πότε θα αυξηθούν οι αποδοχές των εργαζομένων

Συνεπώς οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι αυξήσεις θα αφορούν και τα ειδικά μισθολόγια (σώματα ασφαλείας) που στα χρόνια των μνημονίων είδαν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και να καταργούνται ταυτόχρονα τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Σημειώνεται δε πως ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 25,6% την περίοδο 2008-2020 παρόλο που στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 21,4% και στην Ε.Ε. κατά 23,8%.

Η σημαντική μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα ξεχωρίζει ακόμη και σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που τους επιβλήθηκαν προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.

Πάντως κατά την περίοδο 2008-2020 οι χώρες που κατέγραψαν αυξήσεις μισθών ήταν μεταξύ άλλων: στη  Κύπρο (αύξηση κατά 6,3%), στη Πορτογαλία ( αύξηση  κατά 5,2%).

Ωστόσο το διάστημα αυτό μόνο στην Ιρλανδία μειώθηκαν οι μισθοί κατά 6,5% των δημοσίων υπαλλήλων.

Oι έμμεσες αυξήσεις 

Ο  κρατικός προϋπολογισμός του 2023 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή προβλέπει αύξηση των μισθών ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων στο Δημόσιο (π.χ. μπόνους, νέο ειδικό μισθολόγιο ιατρών ΕΣΥ).

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις νέες μισθολογικές παρεμβάσεις που εισήγαγε ο ν.4940/2022 και αφορούν το σύστημα κινήτρων επίτευξης στόχων και ανταμοιβής υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, την αναμόρφωση από το 2023 του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και την πλήρη εφαρμογή των μισθολογικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με βάση τον σχεδιασμό, από την 1η Ιανουαρίου αναπροσαρμόζεται το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10%. Επίσης καταργείται από το νέο έτος η εισφορά αλληλεγγύης, όπου θα έχουν όφελος περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι (και οι συνταξιούχοι) θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από τον Ιανουαρίου του 2023 . Το ετήσιο όφελος για τους φορολογουμένους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα, για έναν δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 132 ευρώ ετησίως

Η κατάργηση της εισφοράς ειδικής εισφοράς 1%

Παράλληλα καταργείται και η ειδική εισφορά 1 % υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά 600.000 δημοσίους υπαλλήλους .

Μισθοί δημοσίου: Τι δείχνουν τα στοιχεία για άλλες χώρες

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της ΑΔΕΔΥ ο μέσος μεικτός μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στο ποσό των 1.078 ευρώ ( περίπου 865 ευρώ καθαρά), ενώ ο μέσος μηνιαίος μεικτός μισθός του δημοσίου υπαλλήλου:

  • στη Δανία είναι 5.741 ευρώ,
  • στη Σουηδία είναι 5.361 ευρώ
  • στη Φινλανδία και τη Νορβηγία 5.000 ευρώ
  • στο Λουξεμβούργο 4.500 ευρώ
  • στη Γερμανία 4.464 ευρώ
  • στην Ιταλία 4.400 ευρώ
  • στην Ιρλανδία 3.988 ευρώ
  • στη Γαλλία 3.236 ευρώ
  • στο Ηνωμένο Βασίλειο 3.159 ευρώ
  • στην Κύπρο 2.656 ευρώ
  • στην Ισπανία 2.380 ευρώ
  • στην Αυστρία 2.177 ευρώ

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.