Στα 3,150 δισ. ευρώ ανήλθαν τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Απρίλιο του 2025, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Παράλληλα επισημαίνεται πως τα «φέσια» αυτά ήταν στα 2,316 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024 από 2,243 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023. Τα προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το κράτος, γίνονται ολοένα και πιο εμφανή, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να μειωθούν οι οφειλές κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξάνονται σταθερά μήνα με το μήνα αντί να μειώνονται και αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυτές να φτάσουν στο τέλος Απριλίου τα 3,150 δισ. ευρώ, καθώς σε αυτές προστέθηκαν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάρτιο. Σημειώνεται δε πως το συνολικό χρέος εκτοξεύεται στα 3,910 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν σ’ αυτό οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αλλά και οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων (κυρίως των επικουρικών).
Μάλιστα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του υπουργείου, τον μεγαλύτερο οφειλέτη αποτελούν τα δημόσια νοσοκομεία καθώς αυτά αυξάνουν σταθερά τα χρέη τους προς τους προμηθευτές. Το πρώτο τετράμηνο (Ιανουαρίου- Απριλίου) «φούσκωσαν» κατά 486 εκατ. ευρώ και από τα 1,164 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2024, έφθασαν στα 1,650 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου.
Τα νοσοκομεία
Πάντως είναι εντυπωσιακή η αυξητική πορεία των οφειλών των νοσοκομείων . Αυτές ανήλθαν στα 1,319 δισ. ευρώ το 2023 από 907 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022. Ενώ οι οφειλές αυτές ήταν στα 606 εκατ. το 2021 από 502 εκατ. ευρώ που ανέρχονταν το 2020 και 344 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019.
Στη «γραμμή» των νοσοκομείων κινούνται και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αυξήθηκαν σε 613 εκατ. ευρώ από 582 εκατ. ευρώ, ένα μήνα πριν, με τις σημαντικότερες εκκρεμότητες να αφορούν στην έκδοση επικουρικών συντάξεων.
Κατά 32 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν μέσα σε 1 μήνα τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Δηλαδή αυτά έφτασαν στα 405 εκατ. ευρώ από 373 εκατ. ευρώ που ήταν
Τα λοιπά νομικά πρόσωπα όφειλαν 234 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου από 227 εκατ. ευρώ που ήταν το ποσό τον Μάρτιο.
Σημειώνεται δε πως 231 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό ύψος των χρεών των υπουργείων. Από το ποσό αυτό τα 95 εκατ. προέρχονται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ακολουθεί το Μετανάστευσης και Ασύλου με 74 εκατ. ευρώ.
Στο μέτωπο των φόρων, οι εκκρεμείς επιστροφές, αυξήθηκαν κατά 37 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Διαμορφώθηκαν σε 760 εκατ. ευρώ (από 723) τον Μάρτιο. Εξ αυτών, τα 290 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που εκκρεμούν για πάνω από 90 ημέρες. Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι 232 εκατ. ευρώ από αυτά δεν μπορούν να επιστραφούν λόγω έλλειψης στοιχείων (ΙΒΑΝ κλπ.) ή ανταπόκρισης από τους δικαιούχους. Το υπόλοιπο ποσό (470 εκατ. ευρώ) είναι επιστροφές εντός 90 ημερών.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πρόβλημα το οποίο αντικατοπτρίζεται στη ρευστότητα ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση στην πραγματική οικονομία.
Η απάντηση του Πιερρακάκη
«Μας απασχολεί καθημερινά το θέμα τους τελευταίους μήνες, οπότε και ανέλαβα την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Βασικοί οφειλέτες είναι τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν προβλήματα σε συμψηφισμούς οφειλών, σε ελλιπή στοιχεία, ενώ κάποιες από τις οφειλές δεν έχουν συμπληρώσει 90 ημέρες, οπότε εντάσσονται τυπικά στα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου χωρίς να είναι στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα ζήτημα που στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά και πρέπει να διευθετηθεί. Μια ομάδα εργασίας στο υπουργείο δουλεύει πάνω σε αυτό και ο προσανατολισμός μας είναι να μπουν συγκεκριμένοι στόχοι στους φορείς για την εξόφληση των υποχρεώσεών τους», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.