Quantcast
Δημόσιο: Τι φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τους μισθούς των εργαζομένων - enikonomia.gr
share

Δημόσιο: Τι φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τους μισθούς των εργαζομένων

δημοσιεύτηκε:

‘Ερχονται αλλαγές στους μισθούς των εργαζομένων του Δημοσίου με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί πριν από την 1η Αυγούστου, θα περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα που θα ισχύσουν από το 2024, όπως το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους το οποίο  θα έχει ένα καθαρό ετήσιο κόστος της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Με το μισθολόγιο αναμένεται να έρθουν αλλαγές σε όλα τα κλιμάκια με έμφαση κυρίως στους εισαγωγικούς μισθούς. Επίσης εκτιμάται πως θα υπάρξει μια αύξηση 100 ευρώ ανά βήμα κλιμακίου και στις θέσεις ευθύνης (δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες), θα εισαχθεί το πριμ παραγωγικότητας και αποδοτικότητας αλλά την ίδια ώρα θα ενσωματωθούν και πολλά επιδόματα στους μισθούς των κλιμακίων αλλά και στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό). Οι αυξήσεις αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 10% και 15%.

Οι αλλαγές

Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τις αποδοχές περίπου 600.000 – 700.000 υπαλλήλων ενώ αναμένεται να υπάρξει και οριζόντια αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας εργαζόμενος που έχει δύο παιδιά θα λάβει αυτόματα αύξηση 50 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 600 ευρώ σε ετήσια βάση μόνο από το οικογενειακό επίδομα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αυξήσεων που θα έχει  στον μισθό του. Συνεπώς για την πλειοψηφία των εργαζομένων το όφελος αυτό αντιστοιχεί σε ετήσια βάση σε έναν μισθό  ή ενδεχομένως και παραπάνω από αυτόν.

Οι μικτοί μισθοί

Υπενθυμίζεται δε πως στον δημόσιο τομέα ο πρώτος μεικτός μισθός:

  • είναι 780 ευρώ για έναν υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης
  • είναι 858 ευρώ για έναν υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  •  είναι 1.037 ευρώ για έναν υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
  • είναι 1.092 ευρώ για έναν υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.