Quantcast
Δημόσιοι υπάλληλοι: Διευκρινίσεις για τη γονική άδεια και την άδεια άνευ αποδοχών - enikonomia.gr
share

Δημόσιοι υπάλληλοι: Διευκρινίσεις για τη γονική άδεια και την άδεια άνευ αποδοχών

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για τη χορήγηση γονικής άδειας και της άδειας άνευ αποδοχών στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα, αλλά και για τις διευκολύνσεις που δίνονται σε υπαλλήλους με οικογενειακές υποχρεώσεις δίνει με νέα εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από σχετικά ερωτήματα που υποβλήθηκαν.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

-Για τη γονική άδεια

Κάθε εργαζόμενος γονέας ή πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα έχει ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού, διάρκειας τεσσάρων μηνών, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά, μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών. Για τους 2 πρώτους μήνες της γονικής άδειας, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει επίδομα γονικής άδειας στον κάθε γονέα, μηνιαίως, ποσού ίσου με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

-Άδεια άνευ αποδοχών
Για τους υπαλλήλους που έχουν έως 2 τέκνα και δικαιούνται την προβλεπόμενη άδεια άνευ αποδοχών (έως 5 έτη), η υπηρεσία που βαρύνεται με την υποχρέωση μισθοδοσίας του υπαλλήλου, υποχρεούται να καταβάλλει στον γονέα μηνιαίως, για κάθε τέκνο, ποσό ίσο με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, για τους 2 πρώτους μήνες της άδειας. Οι γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων πολύδυμων τέκνων δικαιούνται να λάβουν την άδεια του πρώτου εδαφίου για κάθε παιδί ξεχωριστά, τμηματικά ή και συνεχόμενα, και δικαιούνται να λάβουν την προαναφερθείσα παροχή για δύο μήνες επιπλέον, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί.

-Οι διευκολύνσεις

Οι μονογονείς, λόγω θανάτου του άλλου γονέα ή λόγω ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης του τέκνου από τον άλλο γονέα, δικαιούνται τις διευκολύνσεις εις διπλούν.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.