Quantcast
Δημοσιονομικό Συμβούλιο : Στο 1,5% η ανάπτυξη το 2017 - enikonomia.gr
share

Δημοσιονομικό Συμβούλιο : Στο 1,5% η ανάπτυξη το 2017

δημοσιεύτηκε:

Στο 1,5% του ΑΕΠ «κατεβάζει» την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας.

Αρχικά,όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική  η ανεξάρτητη αρχή θεωρούσε «επιτεύξιμο» τον στόχο του 2,7% και στη συνέχεια αξιολογούσε ως «ρεαλιστικότερη» την αναθεώρηση στο 1,8%.

Βασικές αιτίες είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην β’ αξιολόγηση του προγράμματος, η αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα που αυτή προκάλεσε και η αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Ο κ. Κορλίρας επισημαίνει μάλιστα τον κίνδυνο, μετά από μία 8ετία έντονης ύφεσης, η οικονομία να παραμείνει στάσιμη, «σε έναν λήθαργο στασιμότητας», γεγονός που συναρτάται και με τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η ΕΚΤ, «αν το θέλει», υπολογίζοντας έναν μέσο όρο ανάπτυξης 3% και συνδυάζοντας ένα αρκετά χαμηλό επιτόκιο, μπορεί να ορίσει το χρέος βιώσιμο και έτσι να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση. Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμηση ότι μέσα στο 2018 η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές με επιτόκια Πορτογαλίας, δηλαδή μεταξύ 3 και 5%.

Όσον αφορά την αναθεώρηση των στοιχείων για το α’ τρίμηνο, κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, από την ΕΛΣΤΑΤ; «Μην αποκλείετε η επόμενη εκτίμηση να είναι και πάλι διαφορετική. Αυτά συμβαίνουν. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το α’ τρίμηνο είναι κοντά στο μηδέν. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει το β’ τρίμηνο και κυρίως το έτος».

Σημειωτέον, μετά από σχετική πρωτοβουλία των θεσμών, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ως ανεξάρτητη αρχή, από το 2018 και μετά, θα εγκρίνει κάθε φορά τον ετήσιο προϋπολογισμό πριν από την κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.