Quantcast
ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% στην Ελλάδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – Τι αναφέρει για πληθωρισμό και πλεονάσματα - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% στην Ελλάδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – Τι αναφέρει για πληθωρισμό και πλεονάσματα

δημοσιεύτηκε:

Ο πόλεμος της Ουκρανίας θα “ρίξει” στο 3,5% την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας το 2022 ενώ ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 4,5% το 2022 αλλά μετά θα φτάσει στο 1,9% , σύμφωνα με εκτίμηση του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ σε σχετική έκθεση του για την οικονομία της χώρας οι παράγοντες που αναμένεται να περιορίσουν φέτος τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας κατά 1 πλήρη ποσοστιαία μονάδα στο 3,5% είναι μεταξύ άλλων :

  • Οι έμμεσες επιδράσεις και ο αντίκτυπος του υψηλότερου πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα και στην κατανάλωση.
  • Η μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να καθυστερήσει τις επενδύσεις και να περιορίσει την ανάκαμψη του τουρισμού.
  • Όλοι μαζί αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να περιορίσουν φέτος την ανάπτυξη κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα στο 3,5%.

Εν συνεχεία αναφέρεται στο πληθωρισμό. Οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας αναμένεται να οδηγήσουν τον μέσο πληθωρισμό της Ελλάδας στο 4,5% το 2022, προτού σταθεροποιηθεί στο 1,9% μεσοπρόθεσμα. Μεταξύ άλλων το ΔΝΤ πρότεινε τη στόχευση πρωτογενούς ελλείμματος κάτω του 2% του ΑΕΠ για το 2022. Αλλά την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης για τις υψηλές τιμές ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά και να απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.