Quantcast
ΔΝΤ: Δεν θα χρειασθεί κούρεμα του ελληνικού χρέους, αν υπάρξει νέο 3ετές πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Δεν θα χρειασθεί κούρεμα του ελληνικού χρέους, αν υπάρξει νέο 3ετές πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν απαιτεί κάποια διαγραφή του κεφαλαίου του, αλλά μία αναδιάρθρωσή του, με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ που παρουσιάσθηκε χθες στο Eurogroup, αναφέρει το Reuters.
Προυπόθεση για να μη χρειασθεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι να δοθεί στην Ελλάδα από τους δανειστές ένα ακόμη τριετές πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, οι δανειστές δεν θα χρειασθεί να διαγράψουν χρέος.
Με βάση την συμφωνία διάσωσης του 2012, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, από το 175% που βρίσκεται τώρα.
«Eίναι ξεκάθαρο ότι η αδυναμία στην εφαρμογή των μέτρων και η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών έχουν καταστήσει αδύνατη την επίτευξη των στόχων για το 2012 με βάση αυτό το σενάριο» αναφέρει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (Debt Sustainability Analysis, DSA).
«Oι βασικοί παράγοντες πίσω από την επιδείνωση της ανάλυσης για την βιωσιμότητα του χρέους είναι η επιδείνωση της ανάπτυξης της οικονομίας, η αναθεώρηση των προοπτικών για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα χαμηλότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και οι πιθανές επιπρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα», σημειώνεται στην ανάλυση.
Με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις και το πιο αισιόδοξο σενάριο – αν εφαρμόσει η Αθήνα όλες τις μεταρρυθμίσεις -, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 124% μόνο το 2022 από 172,8% το 2015.
Σε ένα μέτριο σενάριο, αν η Ελλάδα εφαρμόσει μόνο μερικές από τις μεταρρυθμίσεις, το χρέος θα μειωθεί μόνο στο 135% το 2022 από 174,3% το 2015.
Στο χειρότερο σενάριο, το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ως βασικό, δηλαδή και το πιο πιθανό, το χρέος θα μειωθεί μόλις στο 142,2% το 2022 από 176,7% το 2015.
«Όλα τα σενάρια βασίζονται στην υπόθεση ενός τριετούς προγράμματος με ευνοϊκή χρηματοδότηση» αναφέρει η ανάλυση.
Ωστόσο η ανάλυση τονίζει ότι η επικέντρωση στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ δεν δίνει μια ακριβή εικόνα της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία αποτυπώνεται καλύτερα από τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης. Με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας (άρα και κουρέματος) σε κανένα σενάριο, αλλά θα χρειαστεί βοήθεια για να βελτιώσει την βιωσιμότητα, μέσω μιας επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, με βάση το τελευταίο λιγότερο ευνοϊκό σενάριο.
«Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (της Ελλάδας) παραμένουν αρκετά κάτω από το όριο του 15%, το όριο που αναφέρεται στις οδηγίες του ΔΝΤ για το κριτήριο αυτό. Με βάση το σενάριο αυτό, μία ανασχεδίαση του χρέους και πιο ευνοϊκοί όροι δανεισμού θα βελτίωναν την βιωσιμότητα» τονίζεται.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.