Quantcast
ΔΝΤ: Ζητά από την Ευρωζώνη αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Ζητά από την Ευρωζώνη αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων

δημοσιεύτηκε:

Εκτός πραγματικότητας θεωρεί το ΔΝΤ τον στόχο της ΕΕ για δημοσιονομικό έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ για τις χώρες – μέλη της, καθώς δεν είναι πλέον συμβατός με τον στόχο για μείωση του χρέους στο 60% του ΑΕΠ. Το Ταμείο ζητά την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης. 

Σε έκθεση στελεχών του ΔΝΤ σημειώνεται ότι ο στόχος για έλλειμμα 3% θα ήταν συμβατός με τον στόχο για επίπεδο χρέους 60% μεσοπρόθεσμα, μόνο αν ο ονομαστικός ρυθμός ανάπτυξης ήταν υψηλότερος από 5%. “Ωστόσο, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης  έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω μετά την κρίση, με τον μεσοπρόθεσμο ρυθμό ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ να εκτιμάται σε περίπου 3% για πολλές χώρες της Ευρωζώνης”, σημειώνουν τα στελέχη του Ταμείου.  

Για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αυτά, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ σημειώνουν ότι η ΕΕ πρέπει να εστιάσει περισσότερο στον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ ως τη μόνη “δημοσιονομική άγκυρα” και να έχει πιο ευέλικτους κανόνες όσον αφορά τις δαπάνες. 

Η ΕΕ πρέπει, επίσης, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να παρουσιάσει πιο αξιόπιστες κυρώσεις κατά των χωρών – μελών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και να βρει τρόπο, ώστε αυτές να επιβάλλονται αυτόματα. Οι όποιες αλλαγές θα χρειασθούν χρόνο και αντιμετωπίζουν νομικά εμπόδια. Ορισμένες από αυτές μπορεί να χρειασθούν “μεγάλες αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ”. 

Η παρέμβαση αυτή του ΔΝΤ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, τονίζει την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη ευαισθησία των ευρωπαικών οικονομιών σε μία περίοδο που το Ταμείο εξετάζει τον ρόλο του στην κρίση της Ευρωζώνης μετά από πέντε χρόνια. 

 

Πηγή: Financial Times

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.