Quantcast
Δώρα-επιδόματα: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά - Τι δήλωσε ο Μπούρλος - enikonomia.gr
share

Δώρα-επιδόματα: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά – Τι δήλωσε ο Μπούρλος

δημοσιεύτηκε:

Μέσα σε 3 μήνες αναμένεται να δημοσιοποιήσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο την απόφαση του  αναφορικά με τη  χορήγηση των αναδρομικών των δώρων ή μη  στους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων για το 11μηνο (Ιουνίου 2015-Μαίου 2016).

Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ, με την νέα απόφασή του (1342/2023) έκρινε πως τα Δώρα για τις επικουρικές έχουν καταργηθεί πλήρως για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ μετά το νόμο Κατρούγκαλου. Με την απόφαση αυτή δεν ακυρώνονται τα αναδρομικά Δώρων του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, και κυρίως δεν  εμποδίζεται η έκδοση θετικών αποφάσεων από τα Πρωτοδικεία, μέχρι που έγινε η παραπομπή των Δώρων από τον Άρειο Πάγο στο Ειδικό Δικαστήριο και τα Πρωτοδικεία ανέστειλαν την έκδοση νεότερων αποφάσεων. Σημειώνεται δε πως ο Άρειος Πάγος  ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την απόφαση 1509/2023 επειδή απέρριψε αγωγή συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος που διεκδικεί από τον ασφαλιστικό οργανισμό της ΤτΕ την επιστροφή όλων των Δώρων από το 2013 και μετά, συνολικό ποσό 16.162 ευρώ.

Πάντως εάν τα αναδρομικά δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους δηλαδή και σε αυτούς που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, τότε αυτό θα κοστίσει περίπου 2 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.  Τα αναδρομικά αυτά αφορούν στους συνταξιούχους που είχαν περικοπές στα δώρα και στα επιδόματα (Δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα και το θερινό επίδομα) το 11μηνο.

 Τι  λένε οι εργατολόγοι

Για το θέμα αυτό μίλησε ο εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος  στo MEGA. « Υπήρξαν δύο αντίθετες αποφάσεις – έτσι τουλάχιστον έκρινε ο Άρειος Πάγος σε σχέση με την ερμηνεία  μιας διάταξης που αφορούσε την περικοπή των δώρων  και των επιδομάτων .Η διάταξη ήταν του 2012 . Ο μεν Άρειος Πάγος είπε ότι  είναι συνταγματική ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε πει πως είναι αντισυνταγματική.  Και παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η υπόθεση για να λυθεί επειδή υπήρχε η διαφωνία  μεταξύ των  Ανώτατων Δικαστηρίων .Χθες έγινε η εκδίκαση, περιμένουμε  την απόφαση . Στην  εισήγηση  τονίστηκε ιδιαίτερα το θέμα αυτό .Σωστά πήγε η υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Δηλαδή τελικά εάν ερμήνευσαν την ίδια διάταξη  και τα δύο δικαστήρια » σημείωσε.

« Εάν τελικά κριθεί ότι κακώς παραπέμφθηκε η απόφαση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο τότε για μεν τους συνταξιούχους  που έχουν ασκήσει αγωγές αναβάλλονται  περιμένοντας την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Θα το δούμε αυτό. Το πρώτο που θα κριθεί θα είναι άμα σωστά παραπέμφθηκε η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο και εάν σωστά παραπέμφθηκε  τότε θα κριθεί η συνταγματικότητα ή αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης » συμπλήρωσε.

« Oι  περιπτώσεις που κρίνονται από τον Άρειο Πάγο  προφανώς θα ευθυγραμμιστούν με την απόφαση που πήρε ο Άρειος Πάγος .Για τα θέμα αυτά , την αρμοδιότητα την έχει κυρίως το Συμβούλιο της Επικρατείας. Eίναι ελάχιστοι αυτοί που για τα συνταξιοδοτικά τους θέματα -εδώ αφορά τις επικουρικές – κρίνονται από τον Άρειο Πάγο   καθώς κυρίως κρίνονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η όλη ιστορία αφορά το 11 μηνο  δηλαδή την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016.  Παραπέμπεται το θέμα των επικουρικών, των δώρων και των επιδομάτων  των επικουρικών.Επειδή με την ίδια  διάταξη κόπηκαν και τα δώρα των κύριων συνολικά η απόφαση όπου θα εκδοθεί θα αφορά και τα δυο »  είπε μεταξύ άλλων.

 Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Ποιες είναι οι 7 κατηγορίες συνταξιούχων που θα πάρουν αναδρομικά

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος  ” με την απόφαση του ΑΕΔ εφόσον δικαιωθούν  οι συνταξιούχοι -θα ξεκλειδώσουν αναδρομικά  για 7 κατηγορίες δικαιούχων που είναι οι εξής: Αυτές είναι εξής:

1. Συνταξιούχοι Δημοσίου  που λαμβάνουν μόνον κύρια σύνταξη ( μία ή και άθροισμα κύριων συντάξεων) πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά. Δικαιούνται αναδρομικά 23 μηνών από την κράτηση ΕΑΣ  που επιβάλλεται σε κύριες συντάξεις  πάνω από 1.400 ευρώ.

2. Συνταξιούχοι Δημοσίου  που λαμβάνουν κύρια και επικουρική από 1.000 έως 1.400 ευρώ. Δικαιούνται αναδρομικά 11μηνου από Δώρα κύριας  και επικουρικής και επιστροφές από μειώσεις 11 μηνών στην επικουρική.

3. Συνταξιούχοι Δημοσίου  που λαμβάνουν κύρια και επικουρική κάτω από 1.000 ευρώ. Δικαιούνται αναδρομικά  από Δώρα κύριας και επικουρικής και επιστροφές 11μηνών από τις περικοπές στην επικουρική εφόσον είναι πάνω από 200 ευρώ

4. Συνταξιούχοι Δημοσίου που λαμβάνουν σύνολο συντάξεων (κύρια και επικουρική) εκ των οποίων η κύρια είναι πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά.Δικαιούνται αναδρομικά  από Δώρα  κύριας και επικουρικής, επιστροφές 11μηνών  από τις περικοπές στην επικουρική και αναδρομικά 13 μηνών από την κράτηση ΕΑΣ.

5. Συνταξιούχοι από ταμεία ιδιωτικού τομέα με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.000 ευρώ. Διεκδικούν αναδρομικά 11 μηνών από Δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης και επιστροφές 11 μηνών για μειώσεις στην επικουρική.

6. Συνταξιούχοι από τα ταμεία Ιδιωτικού τομέα με άθροισμα κύριας και επικουρικής κάτω από 1.000 ευρώ. Διεκδικούν  αναδρομικά 11 μηνών  από Δώρα κύριας  και επικουρικής  σύνταξης καθώς και από μειώσεις της επικουρικής σύνταξης

7. Συνταξιούχοι από Ταμεία Ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν μόνον κύρια σύνταξη ανεξαρτήτου ποσού ( πάνω ή κάτω από 1000 ευρώ). Δικαιούνται  μόνον τα  αναδρομικά 11 μήνου από Δώρα κύριας σύνταξης έως 800 ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.