Quantcast
Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Νέες διευκρινίσεις Γεωργιάδη-Τι είπε για τις προσλήψεις στην Υγεία - enikonomia.gr
share

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Νέες διευκρινίσεις Γεωργιάδη-Τι είπε για τις προσλήψεις στην Υγεία

δημοσιεύτηκε:

Από το φθινόπωρο ενδέχεται να μπουν σε λειτουργία και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία αφού δοθεί πρώτα η σχετική έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ”.

«Όταν πάρουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, την οποία αναμένω μέσα στο καλοκαίρι, θα μπορούμε να βάλουμε μπρος και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία» είπε.

Την ίδια στιγμή επανέλαβε πως τα  απογευματινά χειρουργεία είναι μία διέξοδος για κάποιον που αντί να πάει στο ιδιωτικό νοσοκομείο και να δώσει 1.000 ευρώ πάει στο ΕΣΥ στα απογευματινά χειρουργεία και δίνει 400 ή 500 ευρώ.

Και  μίλησε για την πορεία των απογευματινών χειρουργείων που μετρούν πλέον 3 μήνες.  «Είχαμε πει από την αρχή ότι αυτή είναι μία μεταρρύθμιση που θα την κρίνουμε στον έναν χρόνο. Ωστόσο έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Τον πρώτο μήνα που μόλις είχαν ξεκινήσει, έγιναν 300 χειρουργεία. Το δεύτερο μήνα έγιναν 1.000, τον τρίτο πλησιάσαμε τα 2.000. Άρα, έχουν πολύ μεγάλη αύξηση», σημείωσε.

Για τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς προκειμένου να υπηρετήσουν σε νησιά, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο μία νέα διάταξη που αυξάνει το κίνητρο για τους γιατρούς που θέλουν να εργαστούν σε νησιά το καλοκαίρι. «Θα τους δίνουμε επιπλέον 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και ο κάθε δήμαρχος θα μπορεί να τους πληρώνει και τα έξοδα κατοικίας τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από έναν μισθό. Σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα πάνε, θα μπορούν να συγκεντρώνουν πλέον ένα πολύ μεγαλύτερο εισόδημα», τόνισε.

Η δυνατότητα να έχουμε παντού το σύνολο του προσωπικού που χρειαζόμαστε δεν είναι εφικτή, διότι υπάρχει έλλειμμα γιατρών, όπως πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος εξήγησε: «Πολλοί γιατροί δεν θεωρούν ελκυστικό το να δουλέψουν σε ένα νησί, κυρίως γιατί θεωρούν ότι τους μειώνει την εξέλιξη που έχουν ως γιατροί. Εμείς αυξάνουμε τα κίνητρα και θα αλλάξουμε και άλλο το πλαίσιο. Είμαστε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για μία αναμόρφωση του πλαισίου για το πώς θα μπορούμε να κάνουμε πιο ελκυστική την επιλογή ενός νησιού ή μιας άγονης περιοχής για έναν γιατρό».

Για τις εξετάσεις

Ο κ. Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι το κόστος συμμετοχής για τις διάφορες εξετάσεις δεν έχει αυξηθεί. «Έχει θεσπιστεί εισιτήριο εισόδου στο αίμα 1 ευρώ και 3 ευρώ στο ακτινοδιαγνωστικό, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δηλαδή προστίθεται ένα ευρώ για εξέταση αίματος και τρία ευρώ αν κάνεις αξονική, μαγνητική, υπέρηχο και λοιπά στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» και αυτό οφείλεται στο ότι η μεταφορά των ασθενών από τις δημόσιες ιδιωτικές δομές ήταν τόσο πολύ μεγάλη μετά τον covid που μετέφερε πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης στα ιδιωτικά. (…) Παράλληλα φτιάξαμε ειδική πλατφόρμα μέσω του Gov και του Taxis και μπορεί όποιος θέλει μπορεί να κλείσει ραντεβού σε δημόσια δομή εντελώς δωρεάν. Και μη μου πείτε ότι αργείς γιατί η δημόσια δομή σου κλείνει ραντεβού το πολύ σε τρεις μέρες. Το μέγιστο είναι αυτό σε αστικά κέντρα».

 

Για τις καθυστερήσεις στον ΑΣΕΠ

Για τις καθυστερήσεις στον ΑΣΕΠ όσον αφορά τις προσλήψεις στον χώρο της υγείας, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι σέβεται τον ΑΣΕΠ ως οργανισμό και τον κύριο Παπαϊωάννου ως πρόσωπο, για να προσθέσει: «Δεν θέλω να επιρρίψω καμία ευθύνη per se στον ΑΣΕΠ. Όμως είναι ευθύνη της κυβερνήσεως να βρει μια λύση πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Να φέρω ένα παράδειγμα. Έχουμε διαδικασία εξελίξεως προσλήψεως 2.500 νοσηλευτών 3 χρόνια. Αυτό δεν γίνεται να μην το λύσουμε γιατί έχω προκηρύξει φέτος άλλους 2.500 νοσηλευτές. Είναι μία διαδικασία διαφανής που πρέπει να υπάρχει, όμως πρέπει να είναι και γρήγορη. Το ότι δεν είναι γρήγορη δημιουργεί πρακτικά προβλήματα. Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει η κυβέρνηση να τα ρυθμίσει διότι η διαφάνεια είναι το ένα θέμα, η λειτουργία του κράτους όμως είναι το άλλο. Δεν μπορεί το κράτος να σταματήσει να λειτουργεί. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, δεν μπορεί να κρατάνε τόσο πολύ. Δεν μπορεί ένας νοσηλευτής να κάνει να διοριστεί τρία ή τέσσερα χρόνια, τέρμα»

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.