Quantcast
Δωρεάν χρήμα ύψους 1 δισ. ευρώ από 31 Ιανουαρίου - Ποια προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ αρχίζουν - enikonomia.gr
share

Δωρεάν χρήμα ύψους 1 δισ. ευρώ από 31 Ιανουαρίου – Ποια προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ αρχίζουν

δημοσιεύτηκε:

Δωρεάν κρατικό χρήμα ύψους 1 δισ. ευρώ θα μοιραστούν σε περίπου 56.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από ένα πλέγμα δράσεων του νέου ΕΣΠΑ που θα ενεργοποιηθούν σταδιακά από την 31η Ιανουαρίου: Τα συγκεκριμένα προγράμματα σχεδιάστηκαν στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και θα «κλείσουν» εφόσον εξαντληθεί το διαθέσιμο ποσό. Μόνον που οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν, καθώς τα χρήματα χορηγούνται βάσει του μοντέλου «First Come First Served».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Με άλλα λόγια, οι αιτήσεις για ένταξη στα προγράμματα θα εξετάζονται ανάλογα με τη σειρά που υποβάλλονται. Προτεραιότητα θα αποκτά όποιος κάνει πιο νωρίς την αίτηση.  Σε κάθε περίπτωση, το ΕΣΠΑ κάνει πρεμιέρα στις 31 Ιανουαρίου, με πρώτο πρόγραμμα τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ έπεται η Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ, προϋλογισμού 700 εκατ. ευρώ.

Σε πόσο διάστημα θα απορροφηθούν τα χρήματα 

Με τα δύο αυτά προγράμματα θα πέσει στην αγορά 1 δισ. ευρώ και βάσει των εκτιμήσεων το ποσό αυτό θα εξαντληθεί σε βάθος 2ετίας-3ετίας, ενώ στις δύο αυτές δράσεις υπολογίζεται πως θα ενταχθούν 56.000 επιχειρήσεις.

Τι προβλέπουν όμως οι συγκεκριμένες δράσεις;

Η δέσμη Δράσεων κρατικών ενισχύσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΣΠΑ 2021 – 2027) έχει συνολικό προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ στοχεύει στην αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Στις επιλέξιμες δαπάνες των Δράσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα  εξοπλισμός, πιστοποίηση προϊόντων, δαπάνες marketing, καθώς και δαπάνες  για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Η κάθε επιμέρους Δράση καλύπτει διαφορετικού ύψους επενδυτικά σχέδια.

Δράση 1: Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με  επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.001 € έως και 1.000.000 € (επιλογή είτε ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Ε.Ε. 1407/2013/De minimis είτε ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Ε.Ε. 651/2014 /ΓΚΑΚ).

Δράση 2: Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ, αφορά επιχειρήσεις με  επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30.000 € έως και 200.000 € (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ε.Ε. 1407/2013 (De minimis).

Μεσότιτλος: Επιδοτήσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό

Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Η συγκεκριμένη δέσμη δράσεων είναι προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα και καλύπτει στοχευμένες ανάγκες των ΜμΕ ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους, αλλά και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους, ως εξής:

Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στη λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Αφορά επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ: Αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ανοίγει και η απαραίτητη για τις αιτήσεις πλατφόρμα

Η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων συνδέεται και με το «άνοιγμα» από την Πέμπτη στις 12:00 το μεσημέρι του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (π. ΠΣΚΕ).

Τόσο οι δικαιούχοι (δηλαδή οι επιχειρήσεις) όσο και οι σύμβουλοι θα πρέπει να δημιουργήσουν προφίλ στο ΟΠΣΚΕ. Η είσοδος στο ΟΠΣΚΕ γίνεται με κωδικούς taxisnet για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα αλλά υπάρχει η δυνατότητα και με κωδικούς ΟΠΣΚΕ για πρόσωπα που έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας.

Στην περίπτωση εισόδου με κωδικούς taxisnet η ενημέρωση των στοιχείων γίνεται με αυτόματη ενημέρωση από την ΑΑΔΕ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο χρήστης να καταχωρίσει τα στοιχεία του.

Για ποιο λόγο, όμως, δημιουργούνται τα προφίλ τόσο των δικαιούχων όσο και των συμβούλων;

Με τον τρόπο αυτό η κάθε εταιρεία (δικαιούχος) έχει τη δυνατότητα να αναθέτει την υποβολή πρότασης για λογαριασμό της σε έναν σύμβουλο. Ο κάθε σύμβουλος μέσα από το ΟΠΣΚΕ θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει τους ρόλους που του έχει αναθέσει κάθε δικαιούχος ώστε να πραγματοποιεί συγκεκριμένες ενέργειες, για συγκεκριμένα έργα κάποιας υποδράσης. Ταυτόχρονα ο κάθε Δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί μέσω του ΟΠΣΚΕ σε ποιους συμβούλους έχει αναθέσει ποιες ενέργειες.

Μπορεί, ωστόσο, ένας δικαιούχος να αλλάξει σύμβουλο;

Φυσικά μέσα από το ΟΠΣΚΕ έχει τη δυνατότητα ο δικαιούχος να διακόψει τη σχέση και να αναθέσει την ίδια ενέργεια σε νέο σύμβουλο

 Ποια είναι πάντως η χρησιμότητα αυτής της νέας λειτουργίας;

Με τη νέα λειτουργία ανάθεσης ενεργειών καθίσταται εύκολο τόσο για το δικαιούχο όσο και για τον σύμβουλο να παρακολουθεί τις ενεργές σχέσεις που έχει στις δράσεις κρατικών ενισχύσεων ενισχύοντας τη διαφάνεια στην υποβολή προτάσεων.

Άλλωστε στο σύνολο του το ΟΠΣΚΕ θα αξιοποιήσει το σύνολο των διαλειτουργικοτήτων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου με στόχο την ελάχιστη επιβάρυνση από την πλευρά των δικαιούχων για την υποβολή στοιχείων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.