Quantcast
Δωρεάν διακοπές: Ανοίγει η «βεντάλια» των δικαιούχων - Πού προβλέπεται μηδενική συμμετοχή - enikonomia.gr
share

Δωρεάν διακοπές: Ανοίγει η «βεντάλια» των δικαιούχων – Πού προβλέπεται μηδενική συμμετοχή

δημοσιεύτηκε:

«Ανοίγει» η «βεντάλια» των δικαιούχων για δωρεάν διακοπές μέσω των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ). Πέρα από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, που είχαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να «πριμοδοτηθούν» για την διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα ή για εκδρομές μέσω ταξιδιωτικών γραφείων, φέτος θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και «ενεργοί»  αγρότες και αγρότισσες.

Η διαδικασία των αιτήσεων πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και θα μπορούν να υποβληθούν είτε ηλεκτρονικά ή μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το πρόγραμμα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού που απευθύνεται στους δικαιούχους του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, έτους 2024 και υλοποιείται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του ΟΠΕΚΑ.

Πως θα υποβληθούν οι αιτήσεις από τους δικαιούχους

Οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.opeka.gr

Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Ιαματικού Τουρισμού εντάσσεται το σύνολο των δικαιούχων δηλαδή και οι ασφαλισμένοι αγρότες- αγρότισσες. Μέχρι πρότινος δικαιούχοι, ήταν μόνον οι συνταξιούχοι.

Στα πρότυπα του προγράμματος που ακολουθήθηκε στη Β. Εύβοια και στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, θα λειτουργήσει το πρόγραμμα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού στην Περιφερειακή ενότητα του Έβρου.Περισσότερες μέρες, μηδενική συμμετοχή για τους ωφελούμενους.
Συγκεκριμένα, όσοι επιλέξουν την περιοχή του Έβρου θα έχουν δυνατότητα διακοπών μεγαλύτερης διάρκειας, έως και 11 ημέρες (10 διανυκτερεύσεις).

Για την περιοχή του Έβρου θα ισχύσει επιδότηση του πλήρους κόστους διαμονής με μηδενική συμμετοχή των ωφελούμενων όπως ίσχυε πέρυσι για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Σε ποιες περιοχές προβλέπεται μηδενική συμμετοχή

Το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός του ΛΑΕ παρέχει διακοπές 6 ημερών (5 διανυκτερεύσεις) σε 50.000 δικαιούχους, για ολόκληρη την χώρα.Η διάρκεια ισχύος του προγράμματος είναι από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025.Και όπως προαναφέρθηκε για πρώτη φορά το πρόγραμμα αφορά στο σύνολο των δικαιούχων και όχι μόνο των συνταξιούχων.

Ειδικά όμως για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, τη Βόρεια Εύβοια και των νησιών των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου είναι σε ισχύ ένα «μοντέλο πριμοδότησης» με περισσότερες διανυκτερεύσεις και μηδενική συμμετοχή. Συγκεκριμένα:

– Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννα, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου δικαιούνται διακοπές μέχρι έντεκα (11) ημέρες, δηλαδή για δέκα (10) διανυκτερεύσεις.

– Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού που θα επιλέξουν προορισμούς στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και στα νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση διαμονής.

Και πρόγραμμα για εκδρομές 4 ημερών

Μέσω των προγραμμάτων του ΛΑΕ «καλύπτονται» και εκδρομές 4 ημερών για 12.500 δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, το σχετικό πρόγραμμα, αφορά σε εκδρομές τεσσάρων (4) ημερών για 12.500 δικαιούχους και πάντα με συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος αυτού από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025.

Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων και εφόσον ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των αιτήσεων που προβλέπεται στα Προγράμματα ΛΑΕ / ΟΠΕΚΑ, ακολουθεί κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία.

Η κατανομή των δικαιούχων γίνεται αναλογικά σε όλους τους νομούς, με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν έχουν κληρωθεί τα τρία τελευταία χρόνια.

Οι δικαιούχοι ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της κλήρωσης μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) ή μέσω των ΚΕΠ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.