Quantcast
Πρόγραμμα Κάλυψη: Δωρεάν κατοικία σε 3.000 πολίτες - Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Πρόγραμμα Κάλυψη: Δωρεάν κατοικία σε 3.000 πολίτες – Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του προγράμματος «Κάλυψη» στο πλαίσιο του οποίου θα δοθούν δωρεάν κατοικίες  3.000 πολίτες.

Υπενθυμίζεται πως στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετέχουν  ευάλωτοι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ηλικίας 25-39 ετών.  Θα μπορούν να διαμένουν σε ιδιωτικές κατοικίες με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Οι αιτήσεις των ιδιοκτητών θα υποβάλλονται στους δήμους μαζί με υπεύθυνη δήλωση ότι το ακίνητο πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια, είναι έτοιμο προς χρήση και δεν φέρει πραγματικό ελάττωμα. Μέχρι τώρα προσκλήσεις έχουν εκδοθεί για τους Δήμους Γαλατσίου, Νεάπολης – Συκεών και Χαλκιδέων.

 Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος

Τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος. Αναλυτικά:

 1.Οι ωφελούμενοι

Οι ωφελούμενοι:

  •  Είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ηλικίας 25-39 ετών που  δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και που κατοικούν σε έναν από τους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι δήμοι θα απευθύνουν πρόσκληση προς τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
  • Κατατάσσονται ανά δήμο με μοριοδότηση σύμφωνα με συγκεκριμένα  κριτήρια. Αυτά είναι τα εξής
  1. οι τρίτεκνες οικογένειες,
  2. οι πολύτεκνες οικογένειες
  3. τα άτομα  που έχουν ποσοστό  αναπηρίας άνω του 67%,
  4. τα νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,
  5.  οι μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ,
  6. .τα άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατάταξης των  νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν,  μετά οι δήμοι θα καλέσουν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών.  Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία. Εάν το νοικοκυριό απορρίψει τα υποψήφια ακίνητα,  τότε κατατάσσεται αυτόματα στο τέλος της λίστας προτεραιότητας.

2.Τι καλύπτει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα καλύπτει:

  • Τις δαπάνες μίσθωσης των κατοικιών για τρία χρόνια. Η δαπάνη για κάθε κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό με το οποίο είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εστία» συν τον πληθωρισμό του 2022.
  • Τις δαπάνες για την επισκευή φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα (έως 500 ευρώ ανά κατοικία κατά τη διάρκεια της μίσθωσης).
  • Τις δαπάνες μετακόμισης, έως 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

3. Το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο

Ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο υπογράφει ο ιδιοκτήτης ακινήτου με τον ωφελούμενο  με την εγγύηση του δήμου ή του νομικού του προσώπου σε ό,τι αφορά την καταβολή του μισθώματος. Στο συμβόλαιο ορίζεται ρητά ότι η καταβολή του ενοικίου βαρύνει τον δήμο ή νομικό πρόσωπο του δήμου. Το ενοίκιο καταβάλλεται μηνιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ μπορεί να δοθεί προκαταβολή  σε μία δόση των μισθωμάτων του  πρώτου  εξαμήνου της μίσθωσης.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.