Quantcast
Δόση Σεπτεμβρίου και αναδιάρθρωση χρέους στο σημερινό Eurorgroup - enikonomia.gr
share

Δόση Σεπτεμβρίου και αναδιάρθρωση χρέους στο σημερινό Eurorgroup

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα δοθεί η δόση των 2 δις ευρώ στο τέλος του μήνα, αλλά και την έναρξη της συζήτησης διευθέτησης του δημοσίου χρέους, διεκδικεί σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Oικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών της συνόδου των υπουργών Oικονομικών της Ευρωομάδας, συμμετείχαν και οι κεντρικοί Τραπεζίτες για την συνέχιση της τραπεζικής ενοποίησης . Η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για ένα ισχυρό οικονομικά και μόνιμο, θεσμικά, ενιαίο ευρωπαϊκό φορέα τραπεζικής εκκαθάρισης, ανέτρεψε τα σχέδια του προέδρου της Commission Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για μια συμφωνία για μια πανευρωπαϊκή κάλυψη των καταθέσεων.

 Ωστόσο , στο non paper που έφερε στο τραπέζι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το οποίο αναφέρονταν σε αρκετά σημεία στην Ελλάδα, έλεγε μεταξύ άλλων, ότι μέρος της διαδικασίας απεμπλοκής των επισφαλειών των κρατών από τις επισφάλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών, είναι και η αναδιάρθρωση του χρέους των υπερχρεωμένων, η οποία μάλιστα θα πρέπει να «αυτοματοποιηθεί», ώστε να μην απειλεί τις εμπορικές τράπεζες . Να γίνεται δηλαδή με συγκεκριμένη διαδικασία με αρωγό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και στην ουσία να προβλέπεται η επιμήκυνση του χρέους, δίνοντας όμως και στην υπερχρεωμένη χώρα, κίνητρα για να μειώσει το χρέος της. Η αυτόματη αναδιάρθρωση χρέους, μαζί με την μείωση της έκθεσης των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα, αναφέρονταν ως λύση για να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό της Ελλάδας, όπου το κράτος δημιούργησε πρόβλημα στις τράπεζες.

Σε δεύτερη ανάγνωση, το κείμενο έλεγε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι υπάρχει λύση για την ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων του χρέους και η εφαρμογή της θα είναι άμεση.

Το πρόβλημα για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι ότι πολλές χώρες διστάζουν ή δεν θέλουν καθόλου να ξεκινήσει η συζήτηση άμεσα, με δεδομένης της αβεβαιότητας της ελληνικής προεκλογικής περιόδου, αλλά και του «κακού» πρόσφατου παρελθόντος της Ελλάδας, όταν η αλλαγή Κυβέρνησης σήμαινε συζητήσεις από την αρχή για το πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Σε πιο βραχυπρόθεσμο επίπεδο, το ζητούμενο του Γιώργου Χουλιαράκη για το σημερινό Eurorgroup, είναι να ενημερώσει για την έως τώρα πρόοδο της προετοιμασίας του μνημονίου και να πάρει μαζί του ένα πακέτο από διαρθρωτικά ορόσημα, η εκπλήρωση των οποίων θα σημάνει και την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Το κλίμα για τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών είναι εξαιρετικά θετικό από την περίοδο της διαπραγμάτευσης του προγράμματος . Μάλιστα, κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνιζαν την πολύ καλή συνεργασία, που διαπιστώνουν μεταξύ του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικώνμ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη.

Τα αντικείμενα της συζήτησης θα είναι η προώθηση των αλλαγών στη φορολογία, με το νομοσχέδιο του Οκτωβρίου, τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και το μεγάλο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών Τραπεζών.

 Το τελευταίο θα πρέπει να εξεταστεί σε δύο σκέλη: Την αυτή καθαυτή διαδικασία της ανακεφαλαιαοποίησης, το πρώτο στάδιο της οποίας θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα και το δεύτερο, εξίσου σημαντικό σκέλος, που αφορά την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.