Quantcast
Δραγασάκης- Ξανθός: Μεταρρυθμίσεις για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων - enikonomia.gr
share

Δραγασάκης- Ξανθός: Μεταρρυθμίσεις για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων

δημοσιεύτηκε:

Με στόχο την άμεση αποσυμφόρηση των νοσοκομείων πρέπει να προχωρήσουν επείγουσες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, όπως τόνισαν τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Μιλώντας στη διημερίδα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε πως «σε μια περίοδο που αυξάνονται οι ανάγκες, συρρικνώθηκαν οι δυνατότητες» και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά είχαμε πρόβλημα αστέγων στη χώρα και οι δαπάνες στην υγεία μειώθηκαν κατά 40%.

 Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση με ισοπεδωμένα τα δικαιώματα των πολιτών και συμπλήρωσε ότι, έστω και τώρα, πρέπει να εξαιρέσουμε τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, την υγεία και την πρόνοια, από όποια περικοπή δαπανών.

«Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πλεονάσματα υψηλότερα από τους στόχους. Πέρυσι είχαμε πλεόνασμα 1,7 δισ. και ο στόχος είναι φέτος να εξασφαλίσουμε 1,5 δισ. Και αυτό το υπερβάλλον ποσό να το δώσουμε στην υγεία» πρόσθεσε. Επίσης, ανέφερε ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθούν όλες οι δαπάνες, ώστε να γίνουν ανακατανομές μέσα στα υπουργεία που να βοηθούν το κοινωνικό κράτος.

 Ο κ. Ξανθός, ο οποίος ανέβηκε πρώτος στη βήμα, σημείωσε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα αναδιοργάνωσης για την ΠΦΥ, η οποία υπολείπεται σε ανθρώπινο δυναμικό και οργανωμένο σύστημα στα αστικά κέντρα. “Το στοίχημα τώρα είναι η στήριξη το ΕΣΥ, αλλά και η δομική αναδιοργάνωση του ΠΦΥ. Φέτος, εξασφαλίστηκε καλύτερη χρηματοδότηση, πρόσβαση των ανασφάλιστων και ηθικοποίηση του συστήματος με εξυγίανση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στήριξη των μεταναστών, αναδιοργάνωση της ψυχικής υγείας” υποστήριξε.

Ο υπουργός Υγείας συνέχισε λέγοντας ότι η ΠΦΥ ήταν θεσμική αλλαγή χωρίς βάσεις και οργάνωση. “Το έλλειμμα αυτό αποτέλεσε και την Αχίλλειο πτέρνα του ΕΣΥ, καθώς υπήρξε ανεξέλεγκτη έλευση των πολιτών στη δευτεροβάθμια και δεν αναπτύχθηκε η πρωτοβάθμια, οδηγώντας σε συναλλαγές με ισχυρά συμφέροντα, με υψηλό κόστος και χαμηλή ποιότητα” εξήγησε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, τα επακόλουθα αυτής της κατάστασης στο ΕΣΥ είναι η ανυπαρξία πρόληψης και το υψηλό κόστος και σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια “εξαντληθήκαμε στις περικοπές χωρίς να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα, μετακυλώντας το κόστος στις τσέπες των πολιτών”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.