Quantcast
Δύο δισ. ευρώ για αγορές πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών - Οι λεπτομέρειες του σχεδίου - enikonomia.gr
share

Δύο δισ. ευρώ για αγορές πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών – Οι λεπτομέρειες του σχεδίου

δημοσιεύτηκε:

Ακίνητα 2 δισ. ευρώ οφείλει να αγοράσει ο επενδυτής που θα αναλάβει τον φορέα για την πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων ευάλωτων νοικοκυριών, όπως προβλέπει το σχέδιο διαγωνισμού που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”. Στόχος είναι ο διαγωνισμός να διενεργηθεί τον Σεπτέμβριο και ο φορέας να συσταθεί και να λειτουργεί στις αρχές του επόμενου έτους,
Τι προβλέπει ο νόμος
Η δημιουργία ενός φορέα στον οποίο θα μπορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά να μεταβιβάσουν την πρώτη τους κατοικία, όταν έχουν κόκκινα δάνεια στις τράπεζες προκειμένου να αποφύγουν την έξωση προβλέπεται από τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να συνεχίσουν να διαμένουν στο σπίτι που είναι η πρώτη τους κατοικία αφού όμως προηγουμένως χάσουν την κυριότητα του ακινήτου τους. Όπως προβλέπεται στον νόμο, τα νοικοκυριά αυτά θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν το ακίνητο ύστερα από 12 χρόνια και εφόσον στο μεσοδιάστημα είναι συνεπή στην καταβολή του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνουν στον φορέα. Η αγορά του ακινήτου από τον φορέα θα γίνεται βάσει της εμπορικής αξίας του, ενώ το ενοίκιο που θα πρέπει να πληρώνει ο ευάλωτος δανειολήπτης θα προκύπτει επίσης βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου, διαιρεμένης για 12 χρόνια και με επιβάρυνση το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου.
Επιδότηση ενοικίου
Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα χρηματοδοτηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και θα αγοράζει τα ακίνητα μέσω πλειστηριασμών στην εμπορική αξία τους. Το κράτος θα παρεμβαίνει επιδοτώντας το ενοίκιο που θα πρέπει να πληρώνει ο δανειολήπτης στον φορέα προκειμένου να μένει στο ακίνητο που του έχει παραχωρηθεί. Το ύψος του επιδόματος θα ξεκινά από 70 ευρώ και μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο όριο έως 210 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών του κάθε νοικοκυριού .Η κρατική επιδότηση με τη μορφή επιδόματος στέγασης θα διασφαλίζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου, ότι το ευάλωτο νοικοκυριό θα είναι σε θέση να πληρώνει το ενοίκιο που θα συμφωνηθεί με τον φορέα, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο σταθερές πηγές εσόδων για τον ιδιώτη που θα πρέπει να αποσβέσει το επενδυτικό κεφάλαιο. Ο δανειολήπτης θα χάνει το δικαίωμα να διαμένει στο ακίνητο ή να επαναγοράσει το σπίτι εφόσον καθυστερήσει να καταβάλει τρία ενοίκια. Όπως σαφώς ορίζεται στο νομοσχέδιο” κάθε υποψήφιος πρέπει να αποδείξει ότι έχει πρόσφατη προηγούμενη επενδυτική εμπειρία κατά τα τελευταία 10 χρόνια” δηλαδή θα πρέπει να διαθέτει 10 ετή εμπειρία στη διαχείριση ακινήτων.
Περαιτέρω” το σύνολο των κεφαλαίων που μέσω της σύμβασης παραχώρησης θα δεσμευτεί να δαπανήσει ο φορέας σε αγορές πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών είναι έως και 2 δισ. ευρώ”. Στο σχέδιο της πρόσκλησης διευκρινίζεται ότι “το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών” αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσό αυτό να αυξηθεί εφόσον η αξία του ακινήτων που θα κληθεί να αγοράσει είναι υψηλότερη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.