Quantcast
Δύσκολο «παζάρι» με αντίπαλο τον χρόνο - enikonomia.gr
share

Δύσκολο «παζάρι» με αντίπαλο τον χρόνο

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Mεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής χρεοκοπίας με αντίπαλο τον χρόνο θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και της ομάδας των Βρυξελλών τόσο στην πρωτεύουσα του Βελγίου όσο και στην Αθήνα.

Εντός Ελλάδας εξασφαλίστηκαν στον παρά πέντε τα 510 εκ ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η Αθήνα την Δευτέρα ως τμήμα από την συνολική δόση ύψους 1,5 δις για το δάνειο από το ΔΝΤ.

Την λύση έδωσε η παραχώρηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το κεφάλαιο των 555 εκατ. ευρώ που είχε συγκεντρώσει από τις εμπορικές τράπεζες.

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 20 του μήνα το δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει άλλα 336 εκατ. ευρώ για εξοφλήσει το σύνολο της δόσης προς το Ταμείο για τον Μάρτιο.

Με την έκδοση ύψους 1,6 δις ευρώ το δημόσιο την Τετάρτη αναχρηματοδοτεί ισόποσα έντοκα που έληξαν χθες και πληρώθηκα με χρήματα των ταμείων.

Μένουν άλλα 1,6 δις ευρώ εντόκων που θα πρέπει να «ανακυκλωθούν» ή να αποπληρωθούν μέχρι και τις 20 του μήνα με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλη έκδοση εντόκων μέσα στο μήνα δεδομένο είναι ότι θα κληθούν και πάλι να συνεισφέρουν οι δημόσιοι φορείς.

Με την αλλαγή του μήνα θα αρχίσει η αναζήτηση για την δόση ύψους 445 εκατ. ευρώ και πάλι προς το ΔΝΤ.

 

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες έχουν ήδη πάρει μια πρώτη κατεύθυνση. Η ομάδα των Βρυξελλών έχει ανοίξει τα βιβλία του 2014 και την πορεία του πρώτου διμήνου του 2015 και αναζητεί αποκλίσεις που θα πρέπει να διορθωθούν.

Σε αυτό θα βοηθήσουν οι επαφές μεταξύ υπηρεσιακών των υπουργείων οικονομικών , κοινωνικής ασφάλισης με τα τεχνικά κλιμάκια που μετά από ένα κρυφτό με εμπνευστή την ελληνική Κυβέρνηση εντοπίστηκαν χθες στο ξενοδοχείο Divani Caravel λίγα μέτρα πιο μακριά από το Hilton που ήταν το πρώτο «στίγμα» της παρουσίας τους.

Το πιο δύσκολο από τα θέματα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα είναι για άλλη μια φορά το δημοσιονομικό.

Σε πρώτη φάση η Αθήνα θα κριθεί από την απόσταση που θα βρεθεί να έχει από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.

Τα στοιχεία που θα στέλνονται από την Αθήνα θα βοηθήσουν να εξακριβωθεί τι και γιατί δεν πήγε καλά το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι υπολογισμοί και οι προβολές για το κόστος του «εκλογικού κύκλου» στη οικονομία και – το κυριότερο – με ποια μέτρα μπορεί να διορθωθεί.

Στο σημείο αυτό θα ξεκινήσει και η ουσιαστική συζήτηση για τις προτάσεις του υπουργείου οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη και η γνωστή διαφωνία σχετικά με την απόδοση μέτρων όπως η νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις, η λοταρία των αποδείξεων , τα έσοδα από την φορολόγηση των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.

Στο σημείο αυτό θα αρχίσουν να οριστικοποιούνται και οι απαιτήσεις των δανειστών Αν προκύψει διαφορά – κάτι που θεωρείται βέβαιο – θα ζητηθούν και νέα μέτρα που θα πρέπει να πάρει το ταχύτερο δυνατό το υπουργείο οικονομικών. Αλλιώς η πιστωτική ασφυξία από την ΕΚΤ και την ΕΕ θα συνεχιστεί.

Το ερώτημα θα είναι τότε αν η Κυβέρνηση θα παίξει τότε το χαρτί της νέςα προσφυγής στις κάλπες ή ενός δημοψηφίσματος  που  θα οδηγήσει σε βέβαιη  χρεοκοπία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.