Quantcast
Ε.Ε: Στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ενέργειας η πρόταση για το πλαφόν στην τιμή - enikonomia.gr
share

Ε.Ε: Στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ενέργειας η πρόταση για το πλαφόν στην τιμή

δημοσιεύτηκε:

Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα τεθεί σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Yπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μίλησε χθες για το θέμα του φυσικού αέριου. Όπως είπε, η χώρα θα επιβεβαιώσει στο Συμβούλιο Ενέργειας «ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υιοθετηθούν και οι δύο κανονισμοί μαζί (κανονισμός αλληλεγγύης και κανονισμός διόρθωσης τιμών) και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συμμαχίες», τόνισε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» την πρόταση της Επιτροπής για ένα «μηχανισμό διόρθωσης» στα 275 ευρώ/ Mwh.

Η πρόταση της Επιτροπής

«Το όριο που προτείνει η Επιτροπή δε διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει το στόχο του που είναι η μείωση των τιμών», τόνισε ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ένα πλαφόν μεταξύ 150-200 ευρώ. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, εκτός από την Ελλάδα, τουλάχιστον ακόμα έξι χώρες (Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία) υποστηρίζουν το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου να θεσπιστεί κάτω από τα 200 ευρώ.

Ο μηχανισμός 

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν πρότεινε να υπάρξει ένας μηχανισμός για την επιβολή πλαφόν 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή των συμβολαίων TTF του επόμενου μήνα (month-ahead). Και αυτός να ενεργοποιείται όταν: η τιμή του TTF στα συμβόλαια του επόμενου μήνα υπερβαίνει τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 2 εβδομάδες και  η διαφορά μεταξύ του TTF και της παγκόσμιας τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ξεπερνά τα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παράλληλα την ίδια στιγμή ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER θα εντοπίζει πότε καλύπτονται τα κριτήρια  αυτά και θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός πλαφόν στα συμβόλαια του  επόμενου μήνα.

Η τιμή του φυσικού αερίου

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα του www.barchart.com, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε περαιτέρω καθώς έκλεισε χθες στα 129.620 ευρώ.

Σημείωσε δηλαδή μια αύξηση της τάξεως  του 8,34% από το προηγούμενο κλείσιμο ( 119.639 ευρώ).

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.