Quantcast
e-ΕΦΚΑ: Μέχρι πότε πρέπει να γίνει επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2026 - Τι πρέπει να γνωρίζετε - enikonomia.gr
share

e-ΕΦΚΑ: Μέχρι πότε πρέπει να γίνει επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2026 – Τι πρέπει να γνωρίζετε

δημοσιεύτηκε:

Έως και το Σάββατο, 31 Ιανουαρίου του 2026 θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες να κάνουν τη δήλωση επιλογής/μεταβολής της ασφαλιστικής κατηγορίας για το επόμενο έτος, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο e-ΕΦΚΑ.

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης/δήλωσης μεταβολής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους. Ενώ η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

Το μήνυμα του e-ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμένους

Με μήνυμά του προς τους ασφαλισμένους ο e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι έχει ενεργοποιηθεί από 10/12/2025, για Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες, η ηλεκτρονική υπηρεσία e-ΕΦΚΑ «Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών» παρέχοντας τη δυνατότητα υποβολής αίτησης/δήλωσης μεταβολής της ασφαλιστικής κατηγορίας για το έτος 2026.

«H υποβολή αίτησης / δήλωσης μεταβολής ασφαλιστικής κατηγορίας σας αφορά και εφόσον έχετε παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Η επιλεγείσα κατηγορία θα ληφθεί υπόψη κατά την ολοκλήρωση της εκκαθαριστικής διαδικασίας. Μέχρι τότε, αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίων ασφαλιστικών εισφορών» αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας  του Φορέα οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν  την ασφαλιστική κατηγορία κατάταξής τους για το έτος 2026.

Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίησή  του υπόχρεου με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.  Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

  • Ανακαλούνται τα ταυτοτικά στοιχεία
  • Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης
  • Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής του πολίτη
  • Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης
  • Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης
  • Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής.

Η ιδιότητα

Οι υπόχρεοι μπορούν να ενημερωθούν για την ιδιότητα τους :

  • εάν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να πατήσουν  εδώ
  • εάν είναι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να πατήσουν εδώ
  • εάν είναι αγρότες εδώ
  • εάν έχουν παράλληλη ασφάλιση εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.