Quantcast
ΕΣΑμεΑ: Καταγγέλλει λάθη στην εγκύκλιο για την εργασία συνταξιούχων με αναπηρία - enikonomia.gr
share

ΕΣΑμεΑ: Καταγγέλλει λάθη στην εγκύκλιο για την εργασία συνταξιούχων με αναπηρία

δημοσιεύτηκε:

Στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Τσακλόγλου διαμαρτύρεται με έγγραφό της η ΕΣΑμεΑ (επισυνάπτεται), σχετικά με τον αυθαίρετο τρόπο που ορίστηκαν στην υπ’ αριθ. πρωτ. οικ. 61423/15.01.2023 εγκύκλιο αρ. 1, του e-ΕΦΚΑ, οδηγίες για την απασχόληση συνταξιούχων με αναπηρία, χωρίς να ζητηθεί πρώτα η σύμφωνη γνώμη της Συνομοσπονδίας.

Στην εν λόγω εγκύκλιο διαπιστώνεται ότι στο σημείο ii της παρ. 1 του κεφ. Β αναφέρεται το εξής:

«ii. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.1 του άρθρου 11Α του ν. 4387/2016, η οποία προστέθηκε στο άρθρο 11 του νόμου αυτού με το άρθρο 26 του Ν. 4997/2022, για την απονομή κύριας σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο απαιτείται – εκτός των λοιπών προϋποθέσεων που ορίζονται στην εν λόγω διάταξη- η με οποιονδήποτε τρόπο διακοπή της υπακτέας στην ασφάλιση εργασίας».

Με την συγκεκριμένη αναφορά αναιρείται σε μεγάλο βαθμό η αξία της πρόσφατης ρύθμισης με την οποία δόθηκε στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας δυνατότητα απασχόλησης χωρίς επιπτώσεις στη συνταξιοδότηση, καθώς η απαίτηση της εγκυκλίου για διακοπή εργασίας, προκειμένου να προχωρήσει η συνταξιοδότηση, αντιστρατεύεται τη βασική λογική της παροχής δυνατότητος εργασίας στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας!

ΠΡΟΣ:        κ. Π. Τσακλόγλου, Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων   

ΚΟΙΝ:         «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:      «Άμεση ανάκληση άδικης ρύθμισης σε εγκύκλιο για την απασχόληση συνταξιούχων»

Κύριε Υφυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) –που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας- με το παρόν έγγραφό της, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της σχετικά με τον αυθαίρετο τρόπο που ορίστηκαν στην υπ’ αριθ. πρωτ. οικ. 61423/15.01.2023 εγκύκλιο αρ. 1, του e-ΕΦΚΑ, οδηγίες για την απασχόληση συνταξιούχων με αναπηρία, χωρίς να ζητηθεί πρώτα η σύμφωνη γνώμη της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Στην εν λόγω εγκύκλιο διαπιστώσαμε ότι στο σημείο ii  της παρ. 1 του κεφ. Β αναφέρεται το εξής:

«ii. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.1 του άρθρου 11Α του ν. 4387/2016, η οποία προστέθηκε στο άρθρο 11 του νόμου αυτού με το άρθρο 26 του Ν. 4997/2022, για την απονομή κύριας σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο απαιτείται –εκτός των λοιπών προϋποθέσεων που ορίζονται στην εν λόγω διάταξη- η με οποιονδήποτε τρόπο διακοπή της υπακτέας στην ασφάλιση εργασίας».

Με την συγκεκριμένη αναφορά αναιρείται εν πολλοίς η αξία της πρόσφατης ρύθμισης    με την οποία δόθηκε στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας δυνατότητα απασχόλησης χωρίς επιπτώσεις στη συνταξιοδότηση.  Τούτο δε καθ΄ όσον η απαίτηση της εγκυκλίου για διακοπή εργασίας, προκειμένου να προχωρήσει η συνταξιοδότηση, αντιστρατεύεται τη βασική λογική της παροχής δυνατότητος εργασίας στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας.

Εκφράζουμε την πλήρη διαφωνία μας με την προαναφερόμενη απαίτηση της διακοπής της εργασίας ή της απασχόλησης, προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στην ευεργετική αυτή ρύθμιση, διότι πέραν των όσων προαναφέραμε, δημιουργείται άνευ λόγου, πρόσθετη ταλαιπωρία στον δικαιούχο.

Εν αναμονή των ενεργειών σας,

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.