Quantcast
Ecofin: Οι επιπτώσεις του προσφυγικού στους προϋπολογισμούς θα ληφθούν υπόψη - enikonomia.gr
share

Ecofin: Οι επιπτώσεις του προσφυγικού στους προϋπολογισμούς θα ληφθούν υπόψη

δημοσιεύτηκε:

Η προσφυγική κρίση αποτελεί «εξαιρετική περίσταση» και ως εκ τούτου πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της κατά την εξέταση των προσχεδίων των προϋπολογισμών, σύμφωνα με εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).

Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Ecofin και υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμπεριλάβει στις γνωμοδοτήσεις της για τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με το Σύμφωνο Σταθερότητας τις πραγματικές δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού το 2015 και το 2016, σε σύγκριση με τον προυπολογισμό του 2014.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ανέφερε ότι θα εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει αύξηση των δημόσιων δαπανών που συνδέεται με το προσφυγικό θα ισχύσει η πρόβλεψη για ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας «λόγω ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου του συγκεκριμένου κράτους-μέλους».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Ecofin επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών – μελών για τη χρηματοδότηση-γέφυρα του Ενιαίου Ταμείου για την Εξυγίανση των Τραπεζών. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν πως το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί αρχικά από εθνικές πιστωτικές γραμμές, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις της χρηματοδότησης-γέφυρας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση.

Τέλος, στο Ecofin συζητήθηκε η πορεία στην κατεύθυνση μίας ενιαίας αγοράς κεφαλαίων στην ΕΕ, η εμβάθυνση της ΟΝΕ και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.