Quantcast
ΕΕ-ΕΚΤ: Εξάμηνη παράταση αν θέλετε συμφωνία στις 15 Δεκεμβρίου! - enikonomia.gr
share

ΕΕ-ΕΚΤ: Εξάμηνη παράταση αν θέλετε συμφωνία στις 15 Δεκεμβρίου!

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Πίεση για να αποδεχθεί παράταση του ελληνικού μνημονίου κατά τουλάχιστον έξι μήνες ασκεί τις τελευταίες ώρες στην Ελληνική Κυβέρνηση ΕΕ και ΕΚΤ αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η Αθήνα υποχωρήσει η τρόικα μπορεί να επιστέψει μέσα στην εβδομάδα .
Η ΕΕ ανησυχεί σοβαρά για το ενδεχόμενο να χαθεί και το χρονικό ορόσημο της 15ης Δεκεμβρίου χωρίς συμφωνία με την τρόικα και η Ελλάδα να αλλάξει το χρόνο χωρίς κανένα πρόγραμμα . Το σενάριο αυτό αναμένεται να τεθεί και στον υπουργό οικονομικών κ Γκίκα Χαρδούβελη στο Eurogroup της Δευτέρας.

 

Παρέμβαση από Βερολίνο
 Μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο με το ΔΝΤ να ζητά τα πάντα και την Κυβέρνηση να μην μπορεί να δεχθεί νέα μέτρα το Βερολίνο αποφάσισε να παρέμβει. Το πρώτο χτύπημα έγινε με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου με τα οποία υπενθυμίζονταν το πρόβλημα ρευστότητας που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες από τις αρχές του 2015 αν η ΕΚΤ πάψει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας.

 

ΕΕ-ΕΚΤ: Δεχθείτε παράταση
Η απάντηση από ΕΕ και ΕΚΤ στην … απάντηση του υπουργού οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας συνοψίζεται στο εξής : Χρειάζεται χρόνο , δεχθείτε μια μεγαλύτερη παράταση ώστε να βρίσκεται η Ελλάδα σε κάποιου είδους πρόγραμμα στην αρχή του χρόνου και εμείς μεσολαβούμε ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου .
Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος να βγεί η έκθεση της τρόικας, να εγκριθεί η δόση των 7,2 δις ευρώ ( 3,6 δις ευρώ από ΕΕ και κέρδη ομολόγων και 3,6 δις ευρώ από ΔΝΤ) και να υπάρξει μια κατά αρχήν πολιτική απόφαση για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας ( ECCL) στην Σύνοδο Κορυφής της 18-19 Δεκεμβρίου. Δηλαδή πριν από το τέλος του χρόνου.

 

Θα συνεχιστεί η υποστήριξη
Ως «γλυκαντικό» της όλης διαδικασίας δίνεται η διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται κανονικά από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα δεχθεί να αλλάξει χρήση στα 12,5 δις ευρώ του υπολοίπου του δανείου του προσθέτοντάς τα , στην πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας . Με άλλα λόγια η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μια υποστήριξη από τους επίσημους δανειστές της.

 

Οδεύουμε προς παράταση του μνημονίου
Η «μπάλα» βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας. Μέσα στο Σαββατοκύριακο που διανύουμε θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ενδοκυβερνητική φόρμουλα ώστε να γίνει αποδεκτή η μακροχρόνια παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Ο μεγάλος φόβος είναι να μην ονομαστεί μια μεγάλη παράταση «νέο μνημόνιο» απειλώντας την κατάρρευση της Κυβέρνησης πριν μπούμε σε διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
 Από την άλλη μια άρνηση της Κυβέρνησης στους όρους των Βρυξελλών και του Βερολίνου θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την όποια ελληνική Κυβέρνηση. Τωρινή ή μελλοντική
 Ο «εκβιασμός» της ΕΕ και της ΕΚΤ πίσω από τους οποίους βρίσκεται το Βερολίνο είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να βρίσκεται σε ένα σφικτό πρόγραμμα μέχρι να ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος και η Ελλάδα μπορεί να σκέφτεται ξανά τον δανεισμό από τις αγορές.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.