Quantcast
ΕΕΑ: Διπλάσιος ο αριθμός των εγγραφών από τις διαγραφές επιχειρήσεων - Ατομικές οι δύο στις τρεις - enikonomia.gr
share

ΕΕΑ: Διπλάσιος ο αριθμός των εγγραφών από τις διαγραφές επιχειρήσεων – Ατομικές οι δύο στις τρεις

δημοσιεύτηκε:

Θετικό παραμένει το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με τα στοιχεία για το εννεάμηνο να δείχνουν ότι οι εγγραφές ανήλθαν στις 5.364 και οι διαγραφές στις 2.870.

Πρωταγωνιστής εξακολουθεί να είναι ο κλάδος της εστίασης, με τα καταλύματα, που συνδέονται με το Airbnb, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 62% των επιχειρήσεων είναι ατομικές.

Αναλύοντας τα στοιχεία, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημείωσε ότι τα μέτρα που δρομολογούνται από την κυβέρνηση -όπως οι μειώσεις φόρων και εισφορών, και η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων- έχουν συμβάλει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος που γεννά προσδοκίες σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Εξήγησε ότι με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο του επιμελητηρίου, το μεγαλύτερο μέρος των νέων επιχειρήσεων ανήκει στην εστίαση και πολλές εξ αυτών στις λεγόμενες «επιχειρήσεις του 1 ευρώ» (καφέ κλπ), με μέση διάρκεια ζωής που δεν ξεπερνά τον 1-1,5 χρόνο.

Φαίνεται, ακόμη, όπως είπε, ότι πέραν των επιχειρήσεων μικρής επένδυσης, υπάρχουν και επιχειρήσεις που επενδύουν μεγαλύτερα ποσά, ενώ το νέο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι πολλές από τις επιχειρήσεις σχετίζονται με τη διαχείριση κατοικιών και το Airbnb.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων που εγγράφονται είναι ατομικές, ο πρόεδρος ανέφερε ότι από τις 750.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα περίπου 400-450.000 είναι ατομικές, γεγονός που καταδεικνύει ότι η σύσταση μιας επιχείρησης με μικρή επένδυση φαίνεται να αποτελεί διέξοδο απασχόλησης.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε για ακόμη μία φορά, ότι χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο, με βάση το οποίο θα υλοποιηθούν και οι αναγκαίες επενδύσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.