Quantcast
ΕΦΚΑ: Πότε θα μειωθεί στα 5 χρόνια η παραγραφή οφειλών στα ταμεία—Όλα όσα λέει ο κ.Τσακλόγλου - enikonomia.gr
share

ΕΦΚΑ: Πότε θα μειωθεί στα 5 χρόνια η παραγραφή οφειλών στα ταμεία—Όλα όσα λέει ο κ.Τσακλόγλου

δημοσιεύτηκε:

Για το θέμα της μείωσης του χρονικού ορίου παραγραφής οφειλών στον ΕΦΚΑ μίλησε σήμερα  ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου στο MEGA, ύστερα από την παρουσίαση που έκανε χθες το αρμόδιο υπουργείο για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Πριν γίνει ο ΕΦΚΑ είχαμε τα διάφορα ταμεία. Τα ταμεία είχαν διαφορετικούς κανόνες για το όριο παραγραφής.  Δηλαδή το μεγάλο ταμείο που ήταν το ΙΚΑ είχε δεκαετή παραγραφή, τα περισσότερα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων είχαν 20ετή παραγραφή », τόνισε και εξήγησε ποια πρακτική εφαρμόζονταν έως τώρα.

«Τότε  οι αντίστοιχοι φορείς άρχισαν να τα ψάχνουν αυτά, όταν πλησίαζε το όριο δηλαδή η 10ετής/20ετής παραγραφή. Όταν ενιαιοποιήθηκε ο ΕΦΚΑ τέθηκε μόνο ένα όριο το οποίο ήταν εικοσαετία, με τον νόμο Κατρούγκαλο. Αυτό είναι που κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο είπε ότι 20 χρόνια είναι πάρα πολλά, δημιουργείται μεγάλη αβεβαιότητα και για τον πολίτη, του οποίου το συμφέρον είναι να κατέβει το όριο  προς τα κάτω, στη 10ετία. Όμως ένα πράγμα το οποίο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι η ίδρυση του ΚΕΑΟ,  Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών» είπε και αποκάλυψε πότε θα μειωθεί το χρονικό  όριο παραγραφής οφειλών στον ΕΦΚΑ στα 5 έτη. 

ΕΦΚΑ: Πότε θα μειωθεί το χρονικό  όριο παραγραφής οφειλών στα 5 έτη

«Το ΚΕΑΟ αρχίζει και ψάχνει αυτές τις οφειλές από την πρώτη ημέρα. Μιλάμε για παλαιές οφειλές. Και πράγματι αυτό που κάναμε σε συμμόρφωση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ότι  βάλαμε το όριο στην 10ετία. Αυτό που είπαμε και θα το γράφει μέσα ο νόμος, αφού το “καθαρίσουμε αυτό” είναι ότι, από 1/1/2027  αυτό το όριο θα κατέβει  στην πενταετία»

Επίσης εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θ ψηφιστεί τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.