Quantcast
Εφορία: "Αλλάζει" πρόσωπο το Taxisnet - Aυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται σε συναλλαγές, εισοδήματα και καταθέσεις - enikonomia.gr
share

Εφορία: “Αλλάζει” πρόσωπο το Taxisnet – Aυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται σε συναλλαγές, εισοδήματα και καταθέσεις

δημοσιεύτηκε:

Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται πως βρίσκεται το νέο ενοποιημένο Taxis, του οποίου η διασύνδεση θα γίνεται με κρίσιμους φορείς του Δημοσίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κάθε φορολογούμενος θα έχει έναν ψηφιακό φάκελο μέσω του οποίου θα ενημερώνεται πλήρως για τα εισόδηματά του, την περιουσία του και τις συναλλαγές. Αυτό θα διευκολύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και στη στοχευμένη ανάλυση κινδύνου.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω POS

Την ίδια ώρα η εκτεταμένη τεχνολογική αναβάθμιση της ΑΑΔΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία. Αυτό δείχνει πως αλλάζει ριζικά ο τρόπος λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης και μάλιστα  η τελευταία ενισχύει τις ψηφιακές της υποδομές και υιοθετεί ένα μοντέλο ελέγχων το οποίο θα βασίζεται στη διασύνδεση συστημάτων, στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και στην παρακολούθηση συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.

Ο βασικός άξονας της αναβάθμισης είναι να ενεργοποιηθούν τα προηγμένα συστήματα επιχειρησιακής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων, με τα οποία θα γίνονται διασταυρώσεις πληροφοριών με ταχύτατο ρυθμό από πολλές πηγές.

Η φορολογική διοίκηση θα μπορεί πλέον να “τσεκάρει” ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω POS, δεδομένα από το myDATA αλλά και στοιχεία που θα προέρχονται από τράπεζες, δημόσιους φορείς και φορολογικές αρχές του εξωτερικού. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ολοκληρωμένα ψηφιακά το προφίλ φορολογουμένων αλλά και θα εντοπίζονται αποκλίσεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Μια άλλη σημαντική καινοτομία είναι πως θα παρακολουθούνται “ζωντανά” οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων αλλά και θα αναβαθμίζονται τα υφιστάμενα συστήματα μέσω των οποίων η διαβίβαση των συναλλαγών των επιχειρήσεων θα γίνεται άμεσα στη φορολογική διοίκηση. Αξίζει να σημειωθεί πως με τη συνεχή ροή δεδομένων, ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των ελέγχων  αλλά και θα μπορούν να ενεργοποιηθούν άμεσα μηχανισμοί ειδοποίησης όταν θα γίνεται διακοπή δραστηριότητας μιας επιχείρησης ή ασυνήθιστης δραστηριότητας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.