Quantcast
Εφορία: Ποιες εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν έως τις 31 Αυγούστου - enikonomia.gr
share

Εφορία: Ποιες εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν έως τις 31 Αυγούστου

δημοσιεύτηκε:

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να τακτοποιήσουν μια σειρά από εκκρεμότητες με την Εφορία και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με επιπρόσθετες επιβαρύνσεις και κυρώσεις.  Αναλυτικά, έως την Πέμπτη, 31 Αυγούστου θα πρέπει:

  1. Να πληρωθεί η διπλή δόση του φόρου εισοδήματος (Αυγούστου και Ιουλίου) του φορολογικού έτους 2022: 

Αυτό αφορά στους φορολογούμενους που υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση στο τέλος του μήνα και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό αλλά  δεν θα έχουν την έκπτωση του 3% για την εφάπαξ εξόφληση. Υπενθυμίζεται πως η έκπτωση ίσχυε μόνο για τους φορολογούμενους που κατέβαλαν σε μια δόση το συνολικό ποσό του φόρου έως τις 31 Ιουλίου 2023, ενώ για όσους υπέβαλαν τη φορολογική τους  δήλωση έως  τέλος του προηγούμενου  “τρέχει” η πληρωμή της δεύτερη  δόσης φόρου εισοδήματος.

2. Να καταβληθεί η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ  από τις 10 για το φορολογικό έτους 2022:

Η προθεσμία αυτή αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο.  Αθροιστικά, από τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να μπουν στα κρατικά ταμεία  2,26 δισ. ευρώ.

3. Να πληρωθούν οι δόσεις  από ρυθμίσεις σε Δ.Ο.Υ. και ασφαλιστικά ταμεία

4. Να κατατεθούν στην Εφορία τυχόν αλλαγές στα ενεργά μισθωτήρια συμβόλαια

Αυτό αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων οποίων οι  λύσεις μισθωτηρίων έληξαν πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Επίσης, η  προθεσμία αυτή ισχύει και για τις λήξεις που έγιναν μέχρι τις  31 Δεκεμβρίου 2022 και δεν έχουν δηλωθεί από εκμισθωτές ακινήτων, προκειμένου να  μην βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι με άδικες επιβαρύνσεις και πρόστιμα.

Τέλος Επιτηδεύματος: Ποιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση για απαλλαγή

Έως τις 28 Αυγούστου θα γίνονται ενστάσεις σχετικά με την «τήρηση του κριτηρίου αύξησης της πλήρους απασχόλησης για την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος». Η προθεσμία αυτή αφορά στις επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις στο τελευταίο τετράμηνο του 2022, αλλά δεν είδαν στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα την απαλλαγή από το Τέλος Επιτηδεύματος.

Υπενθυμίζεται δε πως από  την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος των 400 ευρώ και 1.000 ευρώ μπορούν να απαλλαγούν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες  που έχουν αυξήσει από 1η Σεπτεμβρίου του 2022 και μετά τις θέσεις εργασίας κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.