Quantcast
Εφορία: Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις παραγράφονται στο τέλος του 2023 - Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν λάβει «ραβασάκια» - enikonomia.gr
share

Εφορία: Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις παραγράφονται στο τέλος του 2023 – Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν λάβει «ραβασάκια»

δημοσιεύτηκε:

Μια σειρά από φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 από την Εφορία. Αυτές είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2012: Αυτό αφορά τους πολίτες που είχαν «συμπληρωματικά» στοιχεία.
  • Υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του 2012:  Αυτό αφορά τους πολίτες που δεν υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να «τρέχει» από 1η Ιανουαρίου 2013 -δηλαδή μετά τη λήξη του έτους 2012 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση- και λήγει 31 Δεκεμβρίου 2023.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014: Αυτό αφορά τους πολίτες που υπέβαλαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το 2020.
  • Υποθέσεις του έτους 2017 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ):  Αυτό αφορά τους πολίτες που υπέβαλαν αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή όσους  έχουν υποβάλει αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
  • Υποθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις για το 2017.
  • Επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν δηλώσεις Ε9 έτους 2018 και δεν εξόφλησαν τον την  ΕΝΦΙΑ.

Τα “ραβασάκια” της Εφορίας

Σημειώνεται πως ήδη η Εφορία έχει στείλει σε αρκετούς φορολογούμενους “ραβασάκια” με φόρους και πρόστιμα διότι ύστερα από ελέγχους  που έγιναν  σε παλιές φορολογικές υποθέσεις προέκυψε ότι έχουν υποπέσει σε παραβάσεις.

Πάντως οι  φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει σημειώματα με πρόστιμα θα πρέπει να τα εξοφλήσουν μέσα σε 30 ημέρες ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης μπορούν μέσα σε 30 ημέρες  να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης.  Ωστόσο δεν επιτρέπεται απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια .

Τα ραβασάκια αυτά αφορούν  κυρίως εκκρεμείς υποθέσεις με αδήλωτα αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις, απόκρυψη εισοδήματος από ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες, εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και μη απόδοση ΦΠΑ αλλά και παλιές υποθέσεις  που πρέπει να παραγραφούν στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Συνεπώς οι Εφορίες θα πρέπει να προχωρήσουν στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου πριν την εκπνοή του 2023 .

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του ΣτΕ  προβλέπει πως το δημόσιο δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.