Στο μικροσκόπιο της Εφορίας θα μπουν το προσεχές διάστημα όλα τα ακίνητα της χώρας. Ουσιαστικά η Εφορία θα συνδεθεί άμεσα με το Κτηματολόγιο και μετά θα αρχίσει η καταγραφή και ο έλεγχος όλων των ακινήτων προκειμένου να εντοπιστούν τα αδήλωτα, τα δηλωμένα ως «κλειστά» ή με λειψά τετραγωνικά στο πλαίσιο της διάταξης νομοσχεδίου για τον Τελωνειακό Κώδικα που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η παραπάνω σύνδεση θα γίνει με τη σύσταση της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ, το λεγόμενο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ).
Το Μητρώο
Το εν λόγω Μητρώο:
- θα έχει το σύνολο των πληροφοριών και δεδομένων για την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων.
- θα συλλέγει τα δεδομένα που υπάρχουν στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ και που αφορούν το είδος και την περιγραφή του ακινήτου, τα δικαιώματα επί του ακινήτου, τη χρήση του ακινήτου αλλά και κάθε άλλη πληροφορία σχετική με το ακίνητο.
Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι
Μάλιστα με την ενεργοποίηση του ΜΙΔΑ θα μπορούν να συγκεντρώνονται και να τηρούνται πληροφορίες και δεδομένα για την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό μητρώο. Και αυτό:
- θα λαμβάνει ενημέρωση μέσω των δηλώσεων Ε2, Ε9 που υποβάλλει ο φορολογούμενος.
- δεν θα μπορεί να συνδεθεί μέσω διαλειτουργικότητας με το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων (Ε.Μ.Α.) – Eregistries του Ελληνικού Κτηματολογίου και με άλλα ψηφιακά συστήματα που τηρούν φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικές με τα ακίνητα.
Ακόμη, επισημαίνεται η διαδικασία για τη λειτουργία του ΜΙΔΑ προβλέπει τα εξής:
Όταν θα γίνεται μεταφορά των αρχείων των ακινήτων από το Taxisnet στο Μητρώο, μετά θα γίνονται διασταυρώσεις με τις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου και του ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια. Εν συνεχεία οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ακινήτων, αλλά εάν διαπιστωθεί πως υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στην εφορία και εκείνων που προκύπτουν από το Κτηματολόγιο ή τον ΔΕΔΔΗΕ, τότε θα έπονται πρόστιμα στους παραβάτες.