Quantcast
Εφορία: Τι πρέπει να κάνετε εάν τα μισθωτήριά σας έχουν λήξει - Η απόφαση της ΑΑΔΕ - enikonomia.gr
share

Εφορία: Τι πρέπει να κάνετε εάν τα μισθωτήριά σας έχουν λήξει – Η απόφαση της ΑΑΔΕ

δημοσιεύτηκε:

Νέα προθεσμία για λήξεις μισθωτηρίων που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία δίνει η ΑΑΔΕ με πρόσφατη απόφασή της στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο 1 της απόφασης Α.1018/2023 της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  «2. Σε περίπτωση που συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 31η Μαρτίου 2023 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ». Σημειώνεται πως πρέπει να δηλώνεται η λύση των κάθε είδους μισθώσεων και πως αυτό θα πρέπει να αναρτηθεί στην σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ  αφού προηγουμένως ο ιδιοκτήτης έχει παραλάβει το ακίνητο και τα κλειδιά του. Αυτό δεν γίνεται ποτέ πριν από αυτό. Διευκρινίζεται πως εάν δεν γίνουν οι παραπάνω δηλώσεις, τότε θα θεωρηθεί ότι οι συμβάσεις μίσθωσης βρίσκονται σε ισχύ.

Το μισθωτήριο

Οι υποχρεώσεις του μισθωτή για τη συντήρηση και τις επισκευές του ακινήτου, οι παροχές Κοινής Ωφελείας, οι κοινόχρηστες δαπάνες την καταβολή του χαρτοσήμου (3,6% στις μισθώσεις πλην κατοικιών), η χρήση των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων, οι  ισχύουσες απαγορεύσεις εκ του κανονισμού πολυκατοικίας αλλά και η τυχόν ασφάλιση του κτιρίου θα πρέπει να αναφέρονται εκτενώς στο μισθωτήριο.

Όσον αφορά τους λογαριασμούς Κοινής Ωφελείας επισημαίνεται πως είναι σημαντικό να υπάρξει η ρητή σύσταση του ΔΕΔΔΗΕ προς τους εκμισθωτές ακινήτων προς αποφυγή ρευματοκλοπών, να μην παραδίδουν τα κλειδιά του ακινήτου που εκμισθώνουν σε νέο ενοικιαστή, αν εκείνος δεν υπογράψει πρώτα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με τον πάροχο της επιλογής του.

Για την ΕΥΔΑΠ, επισημαίνεται πως υπεύθυνος για την πληρωμή του λογαριασμού είναι πάντοτε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει ελέγχει συχνά εάν πληρώνονται οι λογαριασμοί  νερού όπως και τα κοινόχρηστα .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.