Quantcast
Εφορία: «Βρέχει» 100αρικα πρόστιμα από την εποχή του κορονοϊού    - enikonomia.gr
share

Εφορία: «Βρέχει» 100αρικα πρόστιμα από την εποχή του κορονοϊού   

δημοσιεύτηκε:

Η Εφορία ανασύρει από το αρχείο της υποθέσεις της περιόδου της πανδημίας και των σκληρών lockdown και «μοιράζει» 100άρικα πρόστιμα σε χιλιάδες απασχολούμενους με «μπλοκάκια» και γενικότερα σε επαγγελματίες.

Σε Πράξη Επιβολής Προστίμου που έχει στην διάθεσή του το enikonomia.gr, η «καμπάνα» που επιβλήθηκε σε ατομική επιχείρηση αφορά σε εκπρόθεσμη δήλωση ΦΠΑ του β’ τριμήνου του 2020, δηλαδή σε μια περίοδο αλλεπάλληλων lockdown και έξαρσης των  κρουσμάτων κορονοϊού που «θέριζαν» την Ελληνική Επικράτεια.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βέβαια, οι αρμόδιες υπηρεσίες φροντίζουν να διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δημοσίου και σε καμία περίπτωση δεν τις ενδιαφέρει -ούτε καν εξετάζουν- αν εκείνη την περίοδο της πανδημίας ο επαγγελματίας ή ο λογιστής του είχαν προσβληθεί από κορονοϊό ή αν έχασαν τις ημερομηνίες επειδή «μπερδεύτηκαν» από τις παρατάσεις που έδινε σε μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις το υπουργείο Οικονομικών.

Και φυσικά δεν εξετάζουν καν το ότι εκείνη την περίοδο τα ρολά όλων των καταστημάτων ήταν κατεβασμένα και οι μετακινήσεις γίνονταν με sms.

«Κεραμίδα» προστίμων εποχής κορονοϊού

Όπως και να έχει, η «κεραμίδα» πέφτει στο κεφάλι χιλιάδων απασχολούμενων με «μπλοκάκια» για … καθυστερημένη εκπλήρωση των φορο-υποχρεώσεών τους, φέρνοντας ξανά στο νου τραυματικές εμπειρίες της περιόδου των lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας, μηδενική κίνηση στην αγορά και σίγουρα πολλές «γκρίζες ζώνες» για την συνέπεια των φορολογουμένων, δεδομένων των μαζικών παρατάσεων που είχαν δοθεί και σίγουρα είχαν διαμορφώσει ένα περιβάλλον «χαλαρότητας».

Και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει η ΑΑΔΕ, καθώς μόλις πριν δύο χρόνια -και συγκεκριμένα στα τέλη του 2022- επέβαλλε… αδιακρίτως πρόστιμα των 100 ευρώ και πάλι σε επαγγελματίες, τα οποία αμφισβητήθηκαν έντονα.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών, έτους 2016.

Μόνο που εκείνη η περίοδος (2016-’17) είχε χαρακτηριστεί από ένα αλαλούμ και από σωρεία τεχνικών προβλημάτων των συστημάτων της ΑΑΔΕ.

Για να καταλάβουμε τι είχε συμβεί θα  πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στο 2017 σε μια περίοδο που λόγω… ακριβώς αυτών των τεχνικών προβλημάτων η ΑΑΔΕ έδινε παρατάσεις στην προθεσμία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών.

Τότε δεν ήταν λίγοι οι φορολογούμενοι που υπέβαλλαν τις καταστάσεις, μετά και από τα προβλήματα που εμφάνισαν τα συστήματα της ΑΑΔΕ, κατά το χρονικό διάστημα που είχε καθοριστεί ως παράταση.

Η ΑΑΔΕ είχε παραδεχτεί τεχνικά προβλήματα στο σύστημα 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων λοιπόν επέβαλλε για εκείνη την περίοδο αδιακρίτως πρόστιμα, αν και με ανακοίνωσή της που εκδόθηκε στις 31 Μαρτίου του 2017 παραδεχόταν τους «κραδασμούς» του συστήματος που είχαν προκληθεί από τεχνικά προβλήματα.

Τι ανέφερε λοιπόν η σχετική επίσημη ανακοίνωση;

«Αθήνα, 31 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών, έτους 2016, μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017. Για τις διορθώσεις των αποκλίσεων η προθεσμία παρατείνεται μέχρι και τη Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017. Η παράταση δίνεται λόγω τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα, που προκάλεσαν καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής, και μετά από σχετικό έγγραφο αίτημα από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.