Quantcast
Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον ESM - enikonomia.gr
share

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον ESM

δημοσιεύτηκε:

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM στη σημερινή του συνεδρίαση.

Λίγη ώρα νωρίτερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θεσμών αναφορικά με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων.

 Σε ανακοίνωσή του, ο ESM αναφέρει τα εξής:

«Το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση 1 δις. ευρώ προς την Ελλάδα. Η εκταμίευση αυτή, η οποία ακολουθεί την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τη συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ».

 Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε: «Με την εκταμίευση του 1 δις. ευρώ, το ESM ενισχύει την ελληνική κυβέρνηση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία της. Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής που είναι σημαντικοί για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνουν τα μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον ενεργειακό τομέα, που αναμένεται να μειώσει τις  τιμές, καθώς και έναν νέο νόμο που θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειρισθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, που θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητας.

Ελπίζω ότι η καλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους μας θα συνεχισθεί, ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να είναι δυνατό να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο μία επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως έχει ανακοινώσει το Eurogroup».

Μετά την εκταμίευση του 1 δις. ευρώ, το συνολικό ποσό που έχει δώσει ο ESM στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος ανέρχεται σε 21,4 δις. ευρώ (τα 16 δις. ευρώ που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο και 5,4 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αντιστοιχεί στο 25% περίπου του αρχικού ποσού του προγράμματος, ύψους 86 δις. ευρώ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.